OSNOVNA PITANJA

Kako odabrati psa?

21.02.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Nije se lako odlučiti udomiti ljubimca, no ako ste već čvrsto odlučili uzeti psa, morate se zapitati nekoliko osnovnih pitanja

Zašto pas?

Psi su društvena stvorenja koja uveseljavaju svoje vlasnike, no nisu predmeti ni igračke, već živa bića koja zahtijevaju brigu i trud. Ako nabavljate psa, morate biti spremni potrošiti novac za hranu i liječniku skrb. Također morate biti spremni provoditi vrijeme s njima i voditi ih u šetnje. S druge strane, psi će vam uljepšavati život svaki dan svojih kratkih života (između deset i 20 godina) i uvijek će biti uz vas te vam davati neograničenu ljubav i podršku.

Možda vi niste za psa?

Mačke su prilično samodostatne kad ih se uspoređuje s psima. Njih se mora voditi dva puta dnevno u šetnju, a kako su društvene životinje, ne vole biti sami kod kuće po cijeli dan i to može biti problem sve dok se ljubimca ne istrenira da to prihvaća. Također ćete morati skupljati izmet svog psa svaki put kad obavi nuždu tijekom šetnje. Ako imate djecu, morat ćete biti sigurni kako vam pas kojeg dovedete kući neće stvarati nikakve probleme u kontaktu s njima.

Možete li si uopće priuštiti psa?

Psi su trošak. Morate ih cijepiti, hraniti i čistiti za njima. Trebaju vam zdjelice za hranu, uzice, igračke i pseće poslastice. Pripremite se i na veterinarske troškove, od sterilizacije do mogućih zdravstvenih problema.

Štene ili odrasli pas?

Psi ne ostaju dugo mali, ako nisu takve pasmine. Pas će doseći svoju odraslu veličinu u samo godinu dana. Budite spremni na to da štenad zahtijeva puno rada s njima kako biste ih naučili što smiju, a što ne.

Odrasli psi, s druge strane, već imaju određeni karakter pa tu nema puno iznenađenja. Gotovo sigurno su već i sterilizirani ako ste ih udomili. Iako nema sumnje da ćete imati puno manje brige s odraslim psom, štenci itekako imaju svojih čari.


Ženka ili mužjak?

Kod steriliziranih životinja spol ne radi veliku razliku. Mužjaci su inače teritorijalni dok se ženke dva puta godišnje tjeraju.

Kratkodlaki ili dugodlaki?

Kratkodlake životinje zahtijevaju manje brige, no opasnost od alergije nije ništa manja pa provedite neko vrijeme u blizini psa kojeg želite kako biste bili sigurni da nećete imati zdravstvenih problema ako ga udomite. Kratkodlake životinje nije dobro prečesto kupati jer tako uklanjamo njihovo prirodno tjelesno ulje koje luče.

Dugodlaki psi zahtijevaju dnevno češljanje, a pudli i neki terijeri ne mogu bez šišanja svakih nekoliko mjeseci.

Mali, srednji ili veliki?

Male pasmine poput čivava, špiceva, jazavčara ili njima sličnih pasa odlične su za mali životni prostor. S obzirom na to da postoji cijela lepeza malih pasmina, najbolje je pokušati odabrati prema njihovom karakteru i od prvog dana ispravljati bilo kakve loše navike koje imaju.

Srednji psi poput španijela, biglova ili nekih ovčara odličan su izbor za obiteljski dom. Većina gradskih pasa ove su veličine.

Velike pasmine (doge, hrtovi, njemački ovčari i njima slični psi) bolje se snalaze kad imaju dovoljno prostora za aktivnost pa su kuće s dvorištima najbolji domovi za njih. Veći psi uglavnom su mirnijeg karaktera nego njihovi manji rođaci pa ne zahtijevaju toliko treninga. S druge strane, veliki psi jedu više, a ako se loše ponašaju, mogu biti pravi izazov za svoje vlasnike zbog svoje fizičke snage.

Što je najvažnije?

Nema boljeg psa od onog koji vam odgovara po karakteru. Dajte si vremena pri odabiru i pronađite životinju za koju ćete se moći dobro brinuti. Ako dobro odaberete, čekaju vas mnoge godine prekrasnog prijateljstva.