SVRB, SVRB

Kako prepoznati problem buha kod mačke

12.02.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Mačja buha najrasprostranjenija je vrsta buha na svijetu. Iako buhe mačkama ne nanose neku veću štetu, prilično su naporne. Olakšajte svojoj ljubimici život i riješite je buha

Mačka se pretjerano češe ili grize

Često i mahnito češanje kod mačke mogao bi biti jedan od znakova prisutnosti buha. Ugrizi ovih nametnika mačku izuzetno svrbe, a ako primijetite češće češanje, lako je moguće da je puna buha.

Pretjerano lizanje i timarenje

Prisutnost buha može mačku pretvoriti u pravu ovisnicu o ljepoti; pretjerano se uređuje, no jednako tako može biti i signal prisutnosti buha. Pogotovo ako to čini u području korijena repa.

Gubitak dlake

Mačke mogu gubiti dlaku iz raznih razloga, a invazija buha također može biti jedan od uzroka. Pogotovo ako primijetite gubitak dlake u područjima oko vrata, bokova te korijena repa.


Izbjegavanje omiljenih mjesta za ležanje

Mačke u svom životnom prostoru imaju omiljena mjesta, a ako počnu ih izbjegavati, to bi mogao biti jedan od indikatora prisutnosti buha. Naše ljubimice najčešće odabiru tepihe, deke i slična mekana mjesta na kojima će im biti ugodno. Ipak, takvi materijali idealno su mjesto za jajašca buha, a ako mačka osjeti više ugriza na takvim mjestima, sigurno je da će ih početi izbjegavati.

Nemir i slične promjene u ponašanju

Svoju mačku najbolje poznajete upravo vi i sigurno je da ćete primijetiti neke promjene u ponašanju. Uključuju li one nemir, nervozu, napetost i slične lako je moguće da vam je mačka nakrcana buhama.

Gubitak mišićne mase, blijede desni i letargija

Sve navedeno sugerira da je mačka anemična (ima nizak broj crvenih krvnih zrnaca) što pak dovodi do toga da buhe takvu mačku još više i dublje grizu. Anemija uzrokovana buhama najčešća je kod mačića te starijih ili bolesnih mačaka.

Insekti koje vidite na mački

Ako prilikom maženja, češljanja ili neke slične interakcije s ljubimcem primijetite insekte koji se po njoj kreću, imate stopostotni signal da mačka pati od buha.

Više o ovoj i drugim temama pročitajte na Mačkarici