LOŠ ZADAH

Vjerujete li i vi u ove mitove o psećim zubima?

10.02.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Ako ste jedna od onih osoba koja vjeruje da svim psima smrdi iz usta, vrijeme je da svog ljubimca odvedete veterinaru jer je vjerojatno bolestan. Vrijeme je da naučite nešto o psećim zubima

Je li normalno da psima smrdi iz usta

Odgovor je – ne! Vašem ljubimcu, bilo da je pas ili mačka, zadah ne bi smio biti smrdljiv.

Loš miris ne mora nužno biti posljedica zubnih problema, već može, kao i kod ljudi, biti želučani problem. Bilo kako bilo, ako ljubimcu smrdi iz usta, odvedite ga veterinaru.

Ljubimci se sami brinu za svoje zube

Ako niste vidjeli svog ljubimca kako s četkicom i pastom za zube izlazi iz kupaonice prije spavanja, možete biti sigurni da žvakanje igračaka i čvrsta hrana nisu dovoljni za optimalnu oralnu higijenu pasa i mačaka.

Štoviše, nemojte davati psima kosti jer mogu slomiti zub kad ih žvaču ili im kost može porezati usnu šupljinu.


Suha hrana održava čistoću psećih zuba

Suha hrana pomaže s naslagama koje se skupljaju na zubima ljubimca. Imajući to na umu, nakon mokre hrane uvijek dajte svom ljubimcu koji keks ili čak poslasticu koja služi isključivo za održavanje zdravih zuba.

Pseća usta čišća su nego ljudska

Ako imalo brinete o svojim zubima, tvrdnja kako su pseća usta čišća nego ljudska definitivno nije istina. Psi imaju potpuno drugačije bakterije od ljudi u svojim ustima. To im usta ne čini ništa čišćima ni prljavijima od ljudskih, no svakako može stvoriti probleme kad nam ljubimac poliže otvorenu ranu. Kao i kod psećeg ugriza, pametno je odmah oprati ranu.

Nemoćni smo kad su u pitanju zubni problemi kod pasa

Imamo samo jednu riječ za ovu tvrdnju – veterinar. Liječnik koji je specijaliziran za životinje znat će kako brinuti za gotovo svaku pseću bolest, uključujući i probleme sa zubima.

U slučaju ozbiljnijih problema poput parodontoze, psu treba svakodnevno četkati zube kako bi ih što dulje sačuvao.