MALE NJEŽNOSTI

Kako mačke pokazuju ljubav?

09.02.2016 u 18:17

Bionic
Reading

Iako se ponekad čine nezainteresiranima, mačke pokazuju nježnost na svoj način – samo ga trebate prepoznati

Jedna od glavnih zamjerki mačkama je to da ne izražavaju ljubav i privrženost poput pasa. No s obzirom na to da je svaka mačka individualac, različita temperamenta, logično je da postoji milijun načina na koji izražava ljubav. One to možda rade puno suptilnije od pasa, jezikom tijela koje ne razumije svatko, no neki izljevi ljubavi ipak postoje, piše Mačkarica

Primjerice, mačke će često pri prvom susretu s nepoznatom osobom u nju netremice gledati. No kad se osjećaju sigurno, kad imaju povjerenja u osobu i kad joj žele izraziti naklonost, onda pri pogledu lagano trepću. To se naziva mačjim poljupcem.

Također, kad vam mačka dozvoli da je češljate ili na neki drugi način timarite, to je znak nježnosti i odanosti. Mačke ne ližu (njeguju) jedna drugu samo zato što u tome uživaju, već i da se oslobode stresa i da stvore čvršću međusobnu vezu. Zato i kad mačka želi vas njegovati, to je velika čast. Takvo ponašanje ukazuje na to da ste dio mačje obitelji.


Kad se mačke glavom maze o nešto, označavaju teritorij. Tako i na svojim mačićima ostavljaju miris da se zna čiji su. Zato, kad se mačka tako obrazom trlja o vašu nogu ili bilo koji dio tijela, to je također velika čast jer time istovremeno pokazuje ljubav i da ste njezino vlasništvo.

Još jedan znak mačje ljubavi je ako vam izloži svoj trbuh. To, naravno, ne znači nužno da želi da je mazite, pa budite oprezni, ali i sretni što ima toliko povjerenja u vas.

Ne smijemo zaboraviti ni poznato mačje miješanje šapicama, to je poseban izraz ugode, povjerenja i ljubavi. Mačkice, naime, počnu to raditi odmah nakon rođenja jer ne samo da tim pokretima stimuliraju majčino mlijeko, već i tako pokazuju zadovoljstvo. Radi se o urođenom i instinktivnom ponašanju i to zbilja ne rade sve mačke.

Više o ovoj i drugim temama pročitajte na Mačkarici