NEPRIJATELJI POŠTARA

Kako naučiti psa da ne laje na strance?

05.02.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Neki psi smatraju da je samo izgrizen poštar dobar poštar, pa ih treba podučiti da suzbiju instinkte

Dobro poznat stereotip poštara koji bježe od pasa svoj korijen ima u ljubimcima koje njihovi vlasnici nisu podučili da ne smiju napadati strance. Sam trening nije zapravo posebno zahtjevan, no ponajviše ovisi o psu i tome kako se njegov vlasnik odnosi prema njemu.

Pseći lavež je vrsta komunikacije. Ako je psa strah, može lajati na strance. Ako je ljubimac jednostavno frustriran što ne može temeljito proučiti osobu koja je na vratima, i to može biti razlog zašto laje.

Nemojte vikati ili kažnjavati psa kad laje

Kad vaš pas počne lajati na stranca, nemojte vikati na njega. Pas će misliti da i vi lajete.

Kažnjavanje psa za lajanje dovest će samo do stresa, ali i do agresije.

Stvorite pozitivnu asocijaciju između stranaca i psa

Svaki put kad netko nepoznat dođe na vaša vrata smireno povedite svog psa do vrata i nagradite ga ako posluša naredbu da sjedne. Važno je da vaš ljubimac počne asocirati poslastice s dolaskom nepoznatih osoba.


Pokušajte shvatiti laje li vaš pas iz straha

Možda se vaš pas boji stranaca u čudnim uniformama s neobičnom opremom – poput poštara koji nose veliku torbu sa sobom. Pokušajte naučiti svog psa da osobe u uniformi nisu razlog za strah.

Dopustite svom psu da ponjuši strance na vratima. Ako vas je na početku strah za sigurnost osobe na vratima, stavite psu brnjicu.

Pokušate se maskirati te tako malim nagradama naviknuti psa da postane opušten u blizini nepoznatih ljudi. Najvažnije je stvaranje asocijacije između nepoznatih ljudi i psećih poslastica.

Nagrađivanje dobrog ponašanja bilo koje vrste potiče ga da se u budućnosti ponaša tako.

Pružite svom psu mogućnost da drugačije reagira

Ne morate naučiti psa da od lajanja prijeđe u potpunu tišinu, već da kad netko pozvoni mora otići na određeno mjesto. S vremenom, istim principom možete naučiti psa da bude tih i na mjestu na kojem to želite.