OPREZ, VLASNICI PASA!

Gdje se u Hrvatskoj kažnjava nenošenje 'pseće knjižice'?

14.10.2015 u 14:07

Bionic
Reading

U Varaždinu su komunalni redari u policijskoj pratnji nedavno provjeravali imaju li vlasnici pasa njihove dokumente te su svima koji ih nisu ponijeli sa sobom tijekom šetnje objasnili da bi sljedeći put takvo nepoštivanje gradskih odluka mogli masno platiti

S obzirom na to da je na stranici Varaždinski.hr objavljena vijest da je šetnja s psom bez 'pseće iskaznice' kažnjiva s čak 500 do 700 kuna, odlučili smo za svaki slučaj provjeriti tiče li se to i stanovnika ostalih hrvatskih gradova. Nažalost, odluke o držanju pasa su lokalna stvar i svako mjesto može imati svoja pravila, pa ćemo navesti samo ona mjesta za koja smo sigurni da su donijela tu odluku.

Prema odredbama o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, u većini hrvatskih gradova nema obaveze nošenja 'pseće identifikacije' tijekom šetnje, no Varaždin u svojoj odluci o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka, načinu postupanja s neupisanim psima te s napuštenim i izgubljenim životinjama ima članak koji uistinu vlasnicima nalaže da pri svakoj šetnji moraju imati sa sobom 'propisanu ispravu o upisu psa u upisnik pasa'.

U pitanju je članak 5: 'Posjednik psa pri izvođenju psa na javne površine mora imati propisanu ispravu o upisu pasa iz prethodnog članka koju je na zahtjev komunalnog redara dužan pokazati.'


Voditelj Odsjeka za redarstvo Grada Varaždina Robert Briški izjavio je da komunalni redari Grada Varaždina u suradnji s djelatnicima Policijske uprave varaždinske obavljaju nadzor nad provedbom Odluke o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka, načinu postupanja s neupisanim psima te napuštenim i izgubljenim životinjama, a donijelo ju je Gradsko vijeće 2010. Iako su Odlukom propisane kaznene odredbe, prilikom obavljanja nadzora posjednici pasa koji se zateknu u prekršaju dobivaju od komunalnog redara za sada samo opomenu, a ne i novčanu kaznu.

No ako posjednik psa prilikom njegovog izvođenja na javne površine ponovi prekršaj, komunalni redar postupit će u skladu s ovlastima propisanim člankom 23. i 24. navedene odluke. To znači da će nadležnoj veterinarskoj inspekciji proslijediti opomene uručene posjednicima koji su svojim činjenjem prekršili prije spomenutu odredbu.

Isti članak imaju Split, Pula, Zadar, Pregrada, Garešnica, Ozalj, Zaprešić, Nova Gradiška, Buzet te općine Mrkopalj, Šestanovac i Matulji u svojim odlukama o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, a što se tiče Zagreba i drugih većih gradova, nismo našli takav dio odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca.