TOALETNI PROBLEMI

Što učiniti kad mačka ima problema sa stolicom?

07.10.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Nastavljamo naš serijal savjetodavnih članaka vezanih uz mačke. Ovog puta odlučili smo se pozabaviti probavnim traktom

Naši web prijatelji s Mačkarice navode da su donji dio probavnog trakta, crijeva, vrlo važan dio imunološkog sustava mačaka, a što zapravo znači da neke upalne bolesti i alergije povezane s hranom nastaju upravo kao posljedica odgovora imunološkog sustava.

Proljev može biti bolan, sadržavati krv ili sluz, a kao popratni simptom može imati povraćanje. Također može biti povezan s povećanjem ili gubitkom apetita.

Karakteristike proljevastih stolica mogu razmjerno dobro pokazati uzrok njegovog nastanka. Hranjenje travom na primjer može uzrokovati proljev, alergija na hranu također, kao i trovanje hranom, nametnici, virusne bolesti, bakterijske infekcije, lijekovi te štošta drugo.

Bitno je znati da se liječenju proljeva pristupa simptomatski, odnosno uklanja se uzrok. Životinji se uskraćuje hrana na nekoliko sati, ali joj tekućina uvijek mora biti dostupna. Od izrazite je važnosti nadoknaditi gubitak tekućine i spriječiti dehidraciju. Potrebna je dijetetska prehrana dok se proljev u potpunosti ne smiri (posebna hrana za probavni sustav, proizvodi mliječno-kiselog vrenja – jogurt, sir, probiotici). Proljev će se liječiti antibioticima isključivo u slučaju bakterijske infekcije.

Više detalja o ovoj problematici pročitajte preko ove poveznice