MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

Na Bundeku održan masovni blagoslov kućnih ljubimaca

05.10.2015 u 13:25

  • +4

Međunarodni dan zaštite životinja na Bundeku

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić / PIXSELL

Bionic
Reading

Na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada, na zagrebačkom jezeru Bundek je uz besplatne porcije vegetarijanskog graha te glazbeni i zabavni program održan masovni blagoslov kućnih ljubimaca, kojega nije propustio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojim psom Rudijem

'Doživio sam posebnu sreću jer će danas ovdje prošetati sigurno desetak tisuća naših sugrađana. Nemojte zaboraviti doći na grah. Danas je ovdje sve u znaku Vege, sve je vegetarijansko, nema ni jednog proizvoda životinjskog porijekla. Danas jedan dan u godini možemo svi preći na vegetarijansku hranu', izjavio je Milan Bandić i novinarima najavio da će ovaj Vege piknik preći u tradiciju.

Upitan kako komentira da od svih u Hrvatskoj, Zagrepčani imaju najviše pasa, Bandić je ustvrdio da 'Zagrepčani imaju svega najviše, jer su najveći i najbolji', dodavši kako je njegova želja da svega bude u Hrvatskoj kao u Zagrebu, a da u Zagrebu bude još bolje.

Svoj doprinos za prava životinja, na sebi svojstven način, dao je ovih dana i poznati francuski komičar Rémi Gaillard

Rémi Gaillard - Human World

U Zagrebu oko 150.000 kućnih ljubimaca, od čega 46.000 pasa

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk rekao je da je u Zagrebu više od 150.000 kućnih ljubimaca, od čega oko 46.000 pasa.

'Napušteni psi smještaju se u skloništa, koja provode česte akcije udomljavanja, te je tradicija zagrebačkog skloništa da ne eutanizira pse. Psi se udomljavaju. Mjesečno se udomi više od 50 pasa', istaknuo je Tuk.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman ocijenio je da Zagreb u mnogim slučajevima može služiti kao primjer jer ima sklonište koje ne ubija pse, nego ih udomljuje te educira građane.

'U Hrvatskoj se ubijaju životinje u skloništima. To je jedna tužna činjenica da od više od 20 registriranih skloništa, samo njih šest ne ubijaju životinje', rekao je Oman.

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode i životinja. Prvi puta obilježen je 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenzi koji su željeli upozoriti na ugrožene životinje. Ubrzo je prerastao u događaj posvećen svim životinjama i kao poticaj ljudima za razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Iz udruge Prijatelji životinja kažu da se mogu učiniti mali, ali za životinje važni pomaci, poput kupovanja odjeće bez životinjskih materijala i kozmetike koja nije testirana na životinjama, pripremanja veganskih jela, volontiranja u udruzi za zaštitu životinja, udomljavanja životinje.