LIŠĆE I KIŠA

Koje su jesenske opasnosti za vašeg ljubimca?

02.10.2015 u 15:41

Bionic
Reading

Jesen je tu i donosi hladnije vrijeme, kao i neke karakteristične probleme za vlasnike ljubimaca

Otrovi za glodavce

Mnogi ljudi stavljaju otrov za glodavce u okolici kuće. Ako ste među njima, morate paziti da vaš ljubimac ne može doći do mjesta na koja ste stavili otrov jer su takve tvari smrtonosne i za njega.

Školska oprema

Ako imate djecu i ljubimca, morate paziti da vaša životinja ne može do raznih ljepila, gumica i olovaka. Također pripazite da se takva sitna školska oprema slučajno ne nađe na podu. I psi i mačke vole žvakati sve što mogu staviti u usta, a što može dovesti do trovanja ili gušenja.

Vježbanje

S dolaskom tmurnih dana vjerojatno nećete baš svaki dan biti raspoloženi šetati psa, a još manje ćete htjeti vježbati s njim, no s obzirom da je vaš ljubimac vjerojatno izbjegavao aktivnost tijekom najtoplijih dana ljeta, jesen je pravo vrijeme da ga ponovo postepeno naviknete na svakodnevne izlaske.

Gljive

Jesen je sezona gljiva. Ne možete predvidjeti gdje gljive sve mogu izrasti, pa valja imati otvorene oči. Većina gljiva nije otrovna, no one koje jesu mogu usmrtiti vašeg ljubimca.

398951,398938,398919,398899
Povećajte obroke

S hladnijim danima vašem će ljubimcu trebati više hrane jer tako održava tjelesnu toplinu. Izbjegavajte hladnu hranu i posavjetujte se s veterinarom trebate li možda nabaviti odjeću za svog ljubimca ako je kratkodlak.

Zmije

Ako idete u prirodu, pazite na zmije. Jesen je doba kad se zmije pripremaju za zimski san, pa su posebno agresivne.

Održavanje vozila

U jesen se vrše pregledi zbog održavanja vozila, pa se i mijenja rashladna tekućina. Takve tekućine su vrlo otrovne, pa psu treba zabraniti da pije vodu kad je vani. Također, nije naodmet paziti da iz vašeg vozila nigdje ne curi ako imate garažu u koju pas može sam ući.

Alergije

Promjena sezona donosi alergije i kožne probleme, kao i probleme s disanjem te bolove u zglobovima koji su karakteristični za ovo doba godine. S dolaskom jeseni držite oko na svom ljubimcu da lakše uočite takve probleme.