PRISTOJNO PONAŠANJE

Što svaki gradski pas mora znati?

23.08.2015 u 09:29

Bionic
Reading

Psi su životinje i, bez obzira na tisućljeća suradnje s ljudima, nisu u svom elementu kad su u gradu, stoga ih treba podučiti kako biste zajedno uživali u gradskom životu

Smirenost u gomili

Prva stvar koju treba podučiti psa je kako ostati miran u gužvi. Buka, promet, ljudi i psi su prilično gusto smješteni u urbanim sredinama, pa je osnovno da vaš pas nauči da je to potpuno normalno.

Pse također treba upoznati s dizalima, skliskim podovima te automatskim vratima. Srećom, oni brzo uče i prvi strahovi od nepoznatih stvari ne traju im dugo.

Kao i u slučaju ostalih problema, najbolje je suočiti psa s nečim novim i nagraditi ga za dobro ponašanje.


Gomila različitih ljudi

Psu nije lako voditi evidenciju o tome tko je naš prijatelj, a tko nije. Bilo kakve negativne asocijacije nastat će na temelju sličnosti pa ga treba podučiti tome da ostane miran u kontaktu sa strancima.

Psi su sposobni zapamtiti odjeću ili neke posebnosti, poput invalidskih ili dječjih kolica, te ih je važno polako navikavati na sve te različitosti.

Kao posebnu stavku treba istaknuti bicikliste i osobe na skejtbordima jer u psima često izazivaju želju za lovom ili strah koji na površinu može izaći u obliku agresije.

Također je važno naučiti psa kako se ponašati kad sreće nove ljude ili samo prolazi pokraj njih. S obzirom na to da psi imaju različite karaktere, nisu svi oduševljeni kad ih se mazi, pa ih ne smijete prisiljavati da podnose neželjen kontakt. Jednostavno recite svojim prijateljima da vaš pas ne voli kad ga se dira izvan kuće.

Gradske vještine

Jednom kad naviknete psa na gradsku vrevu, ako ga već niste naučili kako se ponašati, vrijeme je za treniranje. Podučite ga da reagira na vaše komande poput 'sjedni' i 'dođi', što će i vama i psu dati veću sigurnost kad izađete.

Prilično je mudro uvijek kad ste na ulici imati psa pod potpunom kontrolom, a to je najlakše uz pomoć uzice i naredaba kojima ste ga naučili. Pazite na svog psa i ono što on radi jer je važno na vrijeme primijetiti može li istrčati na prometnu cestu ili ostati izvan dizala.

Naučite ga da ne uzima hranu

Psi vole sve probati, a to nije uvijek dobro. Naredba 'fuj to' ili 'pusti to' jedna je od korisnijih stvari kojima možete podučiti svog ljubimca, jer ako uspije pojesti nešto što ne bi smio, velika je vjerojatnost da će završiti kod veterinara.

Koliko ljudi, toliko i pasa

Kontakt s ljudima najčešće nije velik problem za pse, no drugi psi znaju izazvati neželjenu reakciju, a nije realno očekivati da nećete svako malo sresti osobu s ljubimcem u šetnji.

Iznimno je važno naučiti psa kako se ponašati prema drugim psima prije nego ga odlučite prošetati po gradu ili ga pustiti s uzice u parku. Odvedite ljubimca radije kod nekoga tko ima dvorište i psa, pa im dopustite da se upoznaju bez uzice i bez stresa. Sljedeći korak je mirno sjedenje uz vas u parku kad budete sigurni da će vas pas, što god mu naredite, uvijek poslušati.

Kad je u pitanju kontakt s drugim psima, trening i komande su nezamjenjivo oruđe jer ono vas čini opuštenim, a samim time i vašeg psa, koji uvijek promatra kako reagirate na svijet oko sebe i zatim donosi odluke.