PAR SAVJETA

Kako pomoći svom ljubimcu u borbi s ljetnim vrućinama

07.07.2015 u 09:57

Bionic
Reading

Borba s visokim temperaturama u ljetnim mjesecima ne predstavlja samo problem ljudima već i četveronožnim prijateljima. Donosimo vam par savjeta na koji način svojim ljubimcima možete olakšati preživljavanje u vrućim uvjetima

Nikada ne ostavljajte ljubimca u parkiranom vozilu

Kada vanjska temperatura dosegne više od 20 stupnjeva, temperatura unutar vozila može postati kobna za nekoliko minuta. Čak i ako je automobil parkiran u hladu i s otvorenim prozorima, unutrašnjost vozila prilično brzo postaje nepodnošljiva. Uvijek budite sigurni da svog ljubimca povedete sa sobom prilikom napuštanja vozila.

Budite svjesni vrućine asfalta

Visokim temperaturama paralelno se zagrijava i asfalt na cesti. Kako biste spriječili scenarij spaljivanja osjetljivih šapa svoga ljubimca, savjetuje se da ga šećete rano ujutro ili kasno navečer, odnosno kad je temperatura mnogo manja i podnošljivija.

Nikad u potpunosti ne ošišajte psa

Iako je tijekom vrućih ljetnih mjeseci preporučljivo svom ljubimcu skratiti muke i riješiti ga suvišnih dlaka, također se preporučuje da to nikad ne učinite u potpunosti. Slojevi dlake ljubimca štite od pregrijavanja i sunčevih opeklina. Također se savjetuje češće četkanje ljubimaca te nabava krema za sunčanje i sprejeva protiv kukaca za ljubimce.

Hidratizacija

Baš kao i ljudi, životinje mogu doživjeti dehidraciju do stanja pregrijanosti. Pobrinite se da ljubimac uvijek ima puno vode na raspolaganju. Ako sa svojim ljubimcem planirate provesti aktivan odmor u prirodi, ne zaboravite se na trenutak zaustaviti i pružiti mu odmor uz neophodnu vodu.

Rashladite svog ljubimca izvana i iznutra

Kućni ljubimci reagiraju na toplinu i vlagu drukčije nego ljudi, a prakse hlađenja koje učinkovito djeluju na ljudima nisu jednako djelotvorne za ljubimce. Priredite svom ljubimcu rashlađene poslastice, kocke leda ili mu olakšajte borbu s vrućinama uz stavljanje hladne krpe oko vrata. Vlasnicima se također preporučuje osiguravanje što veće hladovine za kućne ljubimce i smanjenje prevelikih aktivnosti kad su temperature izuzetno visoke.

Prepoznajte znakove i simptome pregrijavanja

Vlasnici bi trebali znati prepoznati kada je ljubimac završio u stanju pregrijanosti. Simptomi pregrijavanja ljubimca uključuju prekomjernu zadihanost, otežano disanje, povećan srčani rad, prekomjerno slinjenje, suhe desni, odbijanje jela, blagu slabost, prekomjernu žeđ, pospanost, povraćanje, napadaje i nesvjesticu. Ljubimci koji su posebno mladi ili posebno stariji, pretili, s kratkim brnjicama ili srčanim i plućnim problemima, osobito se treba držati u klimatiziranim prostorijama što je više moguće. Ako sumnjate da je kućni ljubimac doživio toplotni udar, posjetite i posavjetujte se s veterinarom.