MOŽE SE

Kako imati savršen odnos s mačkom?

27.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Svaki vlasnik mačke ima osobit odnos sa svojom ljubimicom, no ponekad se znaju dogoditi promjene u ponašanju mačke. U nastavku teksta pokušat ćemo vam odgovoriti zašto se to događa

Naši prijatelji s Mačkarice donose nekoliko podataka o mačjem ponašanju, čime ćete sigurno produbiti svoj odnos s mačkom. Odgovaraju na upit korisnika kojeg je zanimao problem agresivnost, tj. manjka umiljatosti mačke.

Čini mi se da je prije bio puno umiljatiji, vrlo često mazio se s nama i prilazio nam zbog toga, a sad kao da nas izbjegava. Prati me po prostorijama i promatra iz daljine, spava na mojim nogama u spavaćoj sobi ponekad, ali više nam ne prilazi u želji za maženjem.

Da bismo shvatili ponašanje naših dlakavih ljubimica, moramo znati da su one u dobi od godinu dana zapravo u punom jeku svog socijalnog i fizičkog razvoja, iako spolnu zrelost dosegnu u dobi od oko 8 mjeseci, rast završavaju sa godinu i pol do dvije godine svog života.

Budući da kažete da je dolutao sam k vama kao mačić, samim time je i vrlo vjerojatno rano ostao bez majke pa je u ranim fazama života više žudio za maženjem i socijalnim kontaktom, prisnošću. To što spava podno vaših nogu je znak ljubavi i privrženosti, a prateći vas po kući isto tako iskazuje pripadnost vašoj obitelji kao svom čoporu. Normalno je da mu nekad nije po volji da ga stalno netko nosa po rukama ili podiže pa čak i mazi kad to njemu ne paše.

Ostale savjete o ponašanju mačke možete pročitati na Mačkarici