BORBA S PARAZITIMA

Kako spriječiti buhe na psu

02.06.2015 u 14:28

Bionic
Reading

Krpelji su krupni gadovi koji sišu krv i nije ih teško spaziti, no ima i drugih parazita sličnih apetita. Buhe su možda sitnije, ali su svakako brojnije

Buhe su česti nametnici na psima i mačkama. Srećom, u današnje doba nije ih se toliko teško riješiti kao što je to nekoć bilo.

Prva stvar koju morate napraviti kad posumnjate da vam pas ima buhe je uvjeriti se da je to uistinu tako. Psi se mogu češati iz različitih razloga – od upale uha i ušnih grinja do alergije na neku hranu ili nečeg trećeg.

Buhe su veličinom između polovice jabučne koštice i zrna riže, imaju plosnato tijelo i nemaju krila, već skaču.

Prvi je korak rješavanja problema s buhama iskorijeniti ih na psu, zatim provjeriti jesu li se ti nametnici već proširili po stanu i onda na kraju odvesti psa veterinaru ako sumnjate da je možda zaradio trakavicu.


Prvo pomognite ljubimcu

Postoji niz proizvoda koje možete koristiti kako biste psa riješili buha. Najpopularnije su ampule koje se inače koriste jednom mjesečno, a služe više kao prevencija, no podjednako su učinkovite i ako pas već ima buhe.

Neki proizvodi ne pomažu s jajašcima i ličinkama pa valja paziti da proizvod sadrži kemikalije koje ubijaju buhe u svim stadijima razvoja. Također, postoje proizvodi koji istovremeno ubijaju buhe i krpelje.

Pse prije i nakon korištenja ampule ne bi trebalo prati nekoliko dana.

Pobrinite se za svoj dom

Počnite s temeljitim usisavanjem nakon kojeg odmah bacite vrećicu iz usisavača. Možete također stan posuti boraksom dan prije usisavanja koji će omamiti buhe.

Operite krevet svog ljubimca u vrućoj vodi te ga osušite u sušari ako je moguće.

Na kraju iskoristite neki od sprejeva protiv buha po cijelom stanu. Pažljivo pročitajte upute sredstva koje koristite zbog otrovnosti za životinje i djecu.

Spriječite ponovno useljenje buha

Najbolji je način borbe protiv nametnika prevencija. Ako svaki mjesec kroz cijelu godinu koristite ampulu na svojim ljubimcima, ne biste trebali imati problema s nametnicima.

RTL Autor: RTL