GREŠKE KOJE RADIMO

Zašto nam se mačke debljaju?

06.05.2015 u 11:58

Bionic
Reading

Za debljinu mačke ili bilo kojeg drugog ljubimca odgovorni su isključivo vlasnici. Ni mačka ni pas, a ni zamorac neće sami otvoriti ormar i nasuti si hranu u zdjelicu. Pretilost je sve veći problem mnogih kućnih ljubimaca, a ovo su neke greške koje radimo, možda i nesvjesno, a koje dovode do debljanja mačke

Pogrešna vrsta poslastica

Kako piše Mačkarica, poslastice su možda najveći neprijatelj ako želite da vam mačka ostane u formi ili da smršavi. Prosječna odrasla kućna mačka treba dnevno između 180 i 200 kalorija pa joj i komadić sira koji ćete joj tutnuti ispod stola može poremetiti dnevni unos hrane. Kad bismo to usporedili s ljudskim poslasticama, to bi otprilike odgovaralo unosu tri čokoladne pločice uz uobičajene obroke. Ako mački nudite poslastice, birajte ili preporučene u specijaliziranim dućanima ili one koje nemaju previše kalorija.

Velike porcije hrane

Pretpostavljamo da znate, no nije zgorega još koji put napomenuti – mačke neće same otvoriti ormar i nasuti si iz posude iz hranu. Količinu i vrijeme hranjenja određujete vi! Na poleđini svake kupljene hrane stoji i 'uputa o korištenju', odnosno koliko je dnevno potrebno za mačku prema njezinoj težini. Ako niste sigurni, u svakom pet shopu za sitne novce možete kupiti plastičnu mjericu te pomoću nje odrediti količinu.

Ako vam mačka ima više od šest kilograma (a nije maine coon), lako je moguće da već ima previše pa će nastaviti dobivati na težini držite li se uputa na poleđini. U tom slučaju, radije se posavjetujte s veterinarom i zajedno odredite količinu hrane koja joj je na dnevnoj bazi potrebna.

Uvijek dostupna hrana

Pune zdjelice suhe hrane vrlo često nisu dobra ideja. Naravno, ima mačaka koje će doista do zdjelica došetati samo ako su gladne, no većina će to učiniti samo zato što im je dosadno ili samo zato jer im je usput. Veterinari u principu sugeriraju hranjenje u obrocima, posebno za mačke spašene s ceste koje nisu navikle imati hranu kad god požele pa će se zbog toga ponekad prejedati.

Tekst u cijelosti pročitajte na stranicama Mačkarice