BAŠ SU MUSAVI

Zašto moj pas toliko slini?

17.04.2015 u 14:33

Bionic
Reading

Svi psi sline jer se tako hlade, a neke pasmine s velikim ustima, poput boksera ili setera, imaju više sline od ostalih. No ponekad slinjenje može biti i znak problema sa zdravljem

Psi koriste slinu kao dio sustava za rashlađivanje kad im je vruće. Neki psi sline više, neki manje, piše Vet Street

Neke pasmine više balave, pa kad tresu glavom slina leti posvuda. Vlasnici tih pasmina trebali bi se pomiriti s time da je to jednostavno neizbježno.


Kad je balavljenje znak 'pregrijavanja'

Psi se znoje kroz šape, a dodatno se hlade disanjem. Pljuvačka je kod pasa ključna u rashlađivanju.

Izrazito slinjenje kod psa ljeti može značiti da mu je pretjerano vruće. Psi koji pate zbog vrućine glasno i ubrzano dašću te izgledaju iscrpljeno. Ako primijetite neuobičajeno dahtanje kod psa, odvedite ga u hlad ili usmjerite ventilator u njega te mu dajte piti hladne vode.

U slučaju da se pas bori za dah, to je vjerojatno znak da je vrijeme za hitan posjet ambulanti.

Drugi mogući zdravstveni uzroci slinjenja

Psi koji inače ne balave puno počet će jače sliniti kad su nervozni. Višak sline uglavnom nije znak problema, osim u slučaju psa koji inače vrlo malo balavi.

Problemi sa zubima ili nešto što je ljubimac žvakao mogu biti uzrok viška sline, kao i bilo koja bolest zbog koje pas ima problema s gutanjem. Najbolje je veterinaru prepustiti da pronađe uzrok pretjeranog slinjenja jer je teško moguće da će laik znati je li problem u koščici koja se psu zaglavila u grlu ili da se radi o neurološkoj bolesti.