SAVJET VETERINARA

Čime hraniti mlade sterilizirane mačke?

29.03.2015 u 08:21

Bionic
Reading

Pravovaljani odabir hrane za mačke nedoumica je pred kojom se nađe svaki vlasnik ljubimca ove vrste. U nastavku ćemo vam pokušati dati odgovor na pitanje koja bi hrana bila idealna za mlade sterilizirane mačke

Kako donosi Mačkarica kod odabira hrane za našu mačku prvenstveno moramo imati na umu da mačke pripadaju porodici karnivora (mesoždera) i da im hrana bogata mesom zapravo jedino odgovara, no svejedno u prehrani mačke ne smijemo izostaviti vlakna koja su bitna za peristaltiku crijeva, održavanje optimalne razine masnoće u krvi i u kontroli pretilosti. Bitno je znati i što oznaka premium ili super premium na hrani označava – a to je da su namirnice korištene u proizvodnji hrane dobre i za ljudsku uporabu.

Hills Science plan u istom je razredu s Royal Caninom, ali promjenu hrane kod mačke nije pametno provoditi ad hoc, već postupno. Dakle, ako želite promijeniti hranu, morali ste postupno dodavati novu hranu u istu zdjelicu sa starom te na kraju u potpunosti izostaviti staru. Suha hrana je iz nekoliko razloga bolji odabir jer čisti zube, sadrži manje mokre tvari (prosječna konzerva sadrži samo 22 posto hranjive tvari, 78 posto je uglavnom voda), a time je više probavljiva (iskoristiva) i svakako bolja za stolicu mačke.

Nagla promjena hrane kod mačaka može izazvati pojavu proljeva i probleme sa stolicom.

Ostatak savjeta vezanih uz prehranu mačke možete pročitati na Mačkarici