TKO SE BOJI ZIME JOŠ

Zašto psima nije hladno za šape?

22.01.2015 u 17:41

Bionic
Reading

Novo istraživanje ukazuje na to da psi imaju poseban sustav cirkulacije u šapama koji im daje znatno veću otpornost na hladnoću nego što je imaju ljudi

Vlasnici pasa dobro znaju da neki ljubimci jednostavno odbijaju ući u kuću jednom kad ih se pusti na snijeg. Ono što uistinu zbunjuje ljude je kako je moguće da psi 'bosi' mogu stajati u snijegu, piše Vet Street

U slučaju ljudi, jednom kad osoba bosih nogu stane na snijeg, žile u stopalima joj se stisnu kako bi zadržale krv bliže centru tijela koji stvara i održava toplinu. Nedostatak krvi hladi površinu kože koja zatim utrne, pa se na kraju smrzne.

Prednosti hladnih šapa

Znanstvenici su se još 1970. zapitali kako je moguće da lisice i vukovi love zimi bez obzira na nisku temperaturu. Tijekom svog istraživanja otkrili su kako ove životinje mogu održati temperaturu šapa na -1 Celzijev stupanj kad je oko njih čak -35 Celzijevih stupnjeva.

Ta tjelesna toplina taman je dovoljna da se koža ne smrzne, no istovremeno dovoljno niska da ograniči gubitak tjelesne topline kroz šape.


Kako centar tijela ostaje topao

Znanstvenici sa Sveučilišta Azabu u Japanu istražili su imaju li psi sličan sustav krvotoka u šapama kao i njihovi divlji rođaci, a otkrili su da psi imaju sličan sustav protustrujne razmjene topline kakav imaju pingvini u svojim stopalima.

Pojednostavljeno rečeno, vene u stopalima nalaze se odmah uz arterije. Kako arterije nose toplu krv iz srca do šapa, ta toplina se prenosi na vene koje je nose natrag u srce, dok u šape dolazi krv koja je hladnija nego što bi trebala biti. Zato psi gube manje tjelesne topline kroz šape.

Dakle psima su možda šape hladne, ali su im zato srca topla.

Ovaj poseban sustav cirkulacije ne postoji kod mačaka, zbog čega znanstvenici smatraju da su njihove šape osjetljivije na hladnoću. No bez obzira na sjajan sustav koji psi imaju, ni oni ne bi trebali provoditi previše vremena na hladnoći.

Treba li moj pas zaštitu za svoje šape tijekom zime?

Nisu svi psi isti, pa zaštita šapa uvelike ovisi o pasmini i zdravlju psa. Oni uglavnom nisu oduševljeni kad im se nešto navuče na šape, no ponekad je to neizbježno. Najpametnije je pitati veterinara treba li vašem ljubimcu zaštita od hladnog vremena.