LEGALNA 'DROGA'

Zašto su mačke toliko oduševljene mačjom metvicom?

27.11.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Jeste li se ikad zapitali zašto mačji urin ima tako intenzivan miris ili zašto mačke tako snažno reagiraju na mačju metvicu? Ako jeste, niste jedini. Među njima su i znanstvenici i stručnjaci, a oni su nam dali odgovor na to pitanje

Utjecaj mačje metvice traje od 10 minuta do sat vremena, a 'djeluje' na oko 70 posto mačaka, donosi nam Mačkarica.

Latinsko ime biljke je Nepeta cataria, a psihoaktivnost joj proizlazi iz tvari nepetalakton koja utječe na receptore njuha u mačjem nosu, što izaziva neurološku reakciju nalik onoj koja utječe na spolne hormone.

No znanstvenici i dalje ne znaju zašto se pod utjecajem nepetalaktona mačke ponašaju onako kako se ponašaju. Ono što znaju jest to da je osjetljivost na mačju metvicu nasljedna, a reakcije su otkrili i kod tigrova i leoparda.


Osim mačjom metvicom, pozabavili su se i pijeskom za obavljanje nužde. Naime mačji urin sadrži kemijski spoj vrlo intenzivnog i neugodnog mirisa kojim one označavaju teritorij, a mužjaci njime daju ženkama do znanja da su spremni za parenje. Pijesak upija taj miris i vodu iz urina pomoću glinenih minerala koji djeluju i poput dezodoransa.

Video je dio serije ‘Reakcije’ Američkog društva kemičara i malo je lošije kvalitete, no pogledajte, a više pročitajte na stranici Mačkarice