DIVNI LJUBIMCI

10 fascinantnih činjenica o mačkama

01.03.2017 u 07:54

Bionic
Reading

Jeste li znali da mačka može skočiti i do pet puta više od svoje visine u samo jednom skoku? Ili da dvije trećine dana provode u drijemanju i spavanju? Ili da ih zapravo vrlo lako možete naučiti da koriste zahodsku školjku i da puštaju vodu nakon obavljene nužde? To su samo neke od činjenica koje donosimo

Stranica posvećena mačkama Mačkarica piše da su, prema istraživanju Američke udruge proizvođača za kućne ljubimce (APPMA), mačke omiljeni ljubimci u SAD-u te zauzimaju 73 milijuna kućanstava diljem Amerike u usporedbi sa 68 milijuna kućanstava koliko ih ima psa.

Ako se i vi ubrajate u tu većinu i vlasnik ste mačke ili mačaka, mogle bi vam biti zanimljive ove činjenice o vašim ljubimcima.

Mačke mogu dosegnuti nevjerojatne visine

Francuska je 1963. poslala prvu mačku u svemir, a srećkovićka se zvala Felicette ili Astrocat kako su je nazivali mediji. Njezino su zdravlje i reakcije konstantno pratili putem elektroda i na koncu se sretno vratila na Zemlju. Ne kažemo da je lansiranje mačke u svemir pametna ideja, no pad s najviše police, s vrha frižidera ili s grane drveta predstavlja vrlo malu ili nikakvu opasnost za njihovo zdravlje.

Spavaju dvije trećine dana

U prosjeku, mačke prespavaju dvije trećine dana. Primjenom jednostavne matematike to otprilike znači da je vaša devetogodišnja ljubimica prespavala otprilike šest godina svog života. Najčešće mačke same pronađu omiljeno mjesto za spavanje u prostoru u kojem žive, a na vama je da to mjesto održavate čistim i provjerite je li dovoljno stabilno. Naime, premda će se mačka vrlo rijetko ozlijediti pri padu, veća je vjerojatnost da će se to dogoditi ako padne s manje visine, pogotovo ako joj se desi u snu. Naprosto nemaju dovoljno vremena shvatiti što se dešava i ispraviti se da se dočekaju na noge.

Imaju osjećaje poput ljudi

Sive stanice mačke imaju neke nevjerojatne sličnosti s ljudskim mozgom. Premda se stručnjaci ne mogu dogovoriti oko toga koliki kapacitet mozga mačke koriste, svi potvrđuju da doživljavaju emocije ne toliko različite od ljudi. Sreća, uzbuđenost, zaigranost, depresija i ljutnja – sve nam je to zajedničko, a potvrdit će to i vlasnici mačaka koji su njihove izljeve emocija doživjeli iz prve ruke. No pazite se ovog posljednjeg osjećaja jer ćete zahvaljujući njemu pronaći popišanu stolicu, rastrganu rolu toaletnog papira ili razbijeno posuđe.

Ugriz mačke može biti opasan

Istina je – ugriz mačke može biti opasan. Mačke svake godine u SAD-u ugrizu oko 40.000 ljudi. 'To je zbilja opasno. Ugriz mačke može rezultirati ozbiljnom bakterijskom infekcijom (Pasteurella multocida) koja se lako liječi penicilinom, ali ako se to ne učini na vrijeme, posebno kod starijih osoba ili onih slabog imuniteta, može se proširiti i zadati ozbiljne zdravstvene probleme. Zato nakon ugriza ulične mačke uvijek treba otići doktoru', rekao je Peter Muller, veterinar u Briarcliff bolnici za životinje u Atlanti.

Skaču bolje od vas

Jeste li znali da neke mačke mogu skočiti i do pet puta više od svoje  visine u samo jednom skoku? Zbog toga bi svaki vlasnik mačke treba kloniti lomljive predmete s visokih mjesta. A ako već čuvate skupi porculan, čuvajte ga u zatvorenim vitrinama i držite da podalje od mačjih akrobacija.

Kloniraju ih

Da, i to je moguće. Ne kažemo da podržavamo, ali moguće je. Little Nicky se rodio 2004. i prva je 'komercijalno klonirana' mačka. Nastao je od DNK stanica preminule maine coon, a vlasnik je za repliku ljubimca izdvojio oko 50.000 dolara te tvrdi da je osobnost duplića nevjerojatno nalik originalu. Čovjek valjda nikad nije čuo za gomilu mačića koji nemaju dom i čekaju udomljenje.

Imaju ugrađen GPS

Mnoge mačke doista znaju pronaći put kući. Različiti stručnjaci to objašnjavaju na različite načine – od toga da se vode Sunčevom svjetlosti do Zemljinih magnetskih polja. Kako bilo, velik je broj zabilježenih slučajeva u kojima su mačke prošle nevjerojatan broj kilometara da bi se vratile kući vlasniku.

I mačke koriste vrata za ljubimce

Za obitelji koje žive u kući, a mačke im izlaze van, najprikladnije je montirati mala vrata za kućne ljubimce. A znate li tko se toga dosjetio? Fizičar koji je otkrio zakon gravitacije sir Isaac Newton. Ako je vjerovati pričama, Newton je eksperimentirao sa svjetlom u zamračenoj sobi, a jedna od njegovih mačaka je uporno otvarala vrata i uništavala eksperiment. Kako bi ostvario svoj naum i omogućio mački da se nesmetano kreće, izbušio je rupu u vratima i prekrio je komadom odjeće. Ta se ideja razvila u ono što danas nazivamo 'vratima za kućne ljubimce'.

Imaju stotine tisuća dlaka na samo nekoliko centimetara kože

Mačje je tijelo u prosjeku prekriveno s oko 52.000 dlaka po kvadratnom centimetru. I svatko tko ima mačku zna što to znači za životni prostor. No budimo realni, nema toga što bilo tko od nas može učiniti da se to promijeni. No opadanje dlake možemo spriječiti što češćim četkanjem ili što češćim usisavanjem.

I mačke znaju koristiti zahod

Ne, ne mislimo na mačji zahod, već na zahodsku školjku. Stručnjaci tvrde da u samo nekoliko koraka možemo svoju mačku naučiti da koristi zahodsku školjku i da pušta vodu za sobom te da nema potrebe za pijeskom. Iskreno, koliko god to bilo moguće, ne vidim svrhu u tome osim da ćemo si olakšati život nečišćenjem pijeska.

Više pročitajte na stranicama Mačkarice