HOLIVUDSKI OSMIJEH

Kako čistiti pseće zube

22.10.2014 u 15:25

Bionic
Reading

Nitko ne voli ići kod zubara, pa ni psi. Stoga bi bilo pametno pobrinuti se da vam ljubimac što dulje ima zdrave zube

Problemi sa zubima uvijek su bolni događaji. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, piše Vet Street

Mnogi vlasnici misle da nije važno ako im ljubimcu smrdi iz usta jer je pas. No loš zadah uz nadražene desni jasan su znak za to da ljubimac ima problema sa zubima.

Vašem ljubimcu zubi nisu važni samo za blistav osmijeh, već su i dio njegovog općeg zdravstvenog stanja.

Borba protiv zubnog plaka

Ljubimci će uz pomoć svojih vlasnika cijeli život voditi borbu protiv zubnih naslaga u kojima žive bakterije.

Ako mu ne čistite zube, psu će se s vremenom na zubima stvoriti kalcificirana naslaga (zubni plak) koja će početi nanositi štetu desnima. Jednom kad se psu desni upale, povući će mu se meso sa zubi i otkriti osjetljive korijene.

Psu će ubrzo desni početi krvariti i puniti se bakterijama. Ljubimac bi mogao bi čak početi osjećati bol svaki put kad jede. Ako mu bakterije iz upaljenih desni uđu u krvotok, mogu dovesti do problema s jetrima i bubrezima.

Sve je to lako spriječiti.

Pazite na prve znakove

Probleme s desnima nije teško opaziti, ali ih je moguće olako shvatiti. Znakovi problema sa zubima su:

loš zadah

osjetljiva usta i njihova okolica

problemi sa žvakanjem

gubitak apetita

žute i smeđe naslage na zubima

krvave, upaljene i povučene desni

klimanje zuba

često diranje njuške šapama

Naučite svom psu četkati zube

Nikad nije prekasno početi upoznavati psa s četkicom za zube i pranjem zubi. Uz pomoć pohvala i poslastica, trebali biste psa brzo priviknuti na četkanje zuba.

Ljubimcu je najlakše početi prati zube mokrom gazom namotanom na prst. To bi ga trebalo naviknuti na ideju pranja zuba.

Polako s vremenom prijeđite na četkicu. Kupite jednu od posebno dizajniranih četkica za psa i koristite takvu posebnu pastu za zube. Svaka trgovinama s namirnicama za životinje bi ih morala imati. Nipošto ne koristite običnu pastu za zube!

Kad svom ljubimcu perete zube, posvetite pažnju desnima i točki gdje se zub i meso dodiruju. Tridesetak sekundi za svaku stranu usta nekoliko puta tjedno trebalo bi biti dosta.

Prijeđite na suhu hranu

Iako nije ista stvar kao četkanje zuba, suha hrana može znatno pomoći zubima i desnima ljubimca. Također, postoje poslastice koje su specijalno napravljene da pospješuju zdravlje zubi i desni ljubimca.

Najvažniji i najlakši savjet

Posavjetujte se sa svojim veterinarom. On će najbolje znati kako čistiti zube ljubimca, a i stručnije će znati procijeniti postoji li kakav problem u njegovim ustima. Razgovor s veterinarom također je i odlično rješenje u slučaju da se pas opire ideji čišćenja zuba.

Iako je ovaj članak primarno namijenjen vlasnicima pasa, vlasnici mačaka mogu se također poslužiti istim metodama pranja zuba te pripaziti na iste znakove problema s desnima.