SPAS U ZADNJI ČAS

Što učiniti kada upropastite pire krumpir

28.02.2017 u 07:12

Bionic
Reading

Pire krumpir spada među omiljene priloge, ali i poslasticu jer ima ukusne dodatke poput maslaca, mlijeka ili vrhnja pa ga ne možemo smatrati najpametnijim izborom hrane za naše zdravlje. A ako se držite pravila o zdravom načinu prehrane i pire krumpir radite tek ponekad, šteta je uništiti ga ili ne znati ovaj dobar trik ako sve pođe po zlu pa dobijete neukusnu ljepljivu masu

Vrste krumpira poput Couragea, ličkog Desireea, ali i poznatog Yukon Golda dobar su odabir za pire jer su baršunasti i meki pa se mogu skuhati taman za pire. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice iste veličine jer će se tako ravnomjerno skuhati.

Zatim ga stavite u hladnu posoljenu vodu i tek onda na štednjak jer je i to važno da bude ravnomjerno kuhan, a pire ukusan.

Nakon što je krumpir kuhan za ukusan pire jako je važno da ga dobro ocijedite od viška vode. I zatim ga odmah ručno izgnječite drobilicom. Blender i miksanje nikako nisu preporučljivi jer ćete tada sigurno dobiti ljepljivi pire.

Volite li mlijeko ili malo vrhnja, oni bi kao i maslac trebali biti na sobnoj temperaturi prije dodavanja, a ne direktno iz hladnjaka. Ljubitelji pire krumpira čak si daju i još malo truda više pa mlijeko zagriju. Pop Sugar piše da se ljepljivi krumpir pak može spasiti na vrlo jednostavan način tako da napravimo malo drugačiji prilog. Od pirea možete napraviti inačicu francuskog jela -granatirani krumpir. Samo ga rasporedite na papir za pečenje i dodajte maslac, naribani sir i malo krušnih mrvica pa zapecite u pećnici dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.