IZVOR ZDRAVLJA

Hrana s morskog dna: Topi kilograme i čisti organizam

27.02.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Alge se u prehrani najviše koriste u Japanu, Kinu i Koreji, ali zbog svojih velikih nutritivnih vrijednosti sve se više koristi i u drugim dijelovima svijeta

Nutricionisti često alge nazivaju hranom budućnosti jer je ova niskokalorična namirnica izuzetno bogata mineralima, riboflavinom, beta-karotenom, vitaminima, vlaknima i bjelančevinama i sadržava minimalan postotak masnoća.

Mnogi predviđaju kako bi se u budućnosti alge mogle sve više koristiti u prehrani jer se brzo razmnožavaju pa ne postoji mogućnost iscrpljivanja ovog prirodnog resursa. Stvaraju osjećaj sitosti pa ih mogu koristiti i osobe koje žele smršavjeti.

Zbog čega bismo trebali uvrstiti alge u svoju prehranu? Alge koje su se koristile u prošlosti i u prehrani različitih kultura poput keltske ili astečke, imaju blagotvoran utjecaj na organizam i štite od raznih štetnih vanjskih utjecaja. Zato su i stekle naziv čistača organizma. Ukoliko želite ubrzati metabolizam i otopiti masne naslage, u tome će vam pomoći upravo morske alge. Da se radi o iznimno hranjivoj namirnici dokazuje i to što ih je NASA uvrstila u menije astronauta jer povećava imunitet i jača centar za koordinaciju. Preporučaju se i osobama koje imaju problema s radom štitne žlijezde. Manje je poznato da su alge bogate željezom te da su i odličan izvor kalcija (čak deset pušta više nego u kravljem mlijeku), a neka su istraživanja pokazala kako mogu pomoći regulaciji šećera u krvi.

Kako ih koristiti? Morske alge koje su česte u makrobiotičkoj prehrani mogu se koristiti kao dodatak juhama i salatama. Ukoliko ih još niste probali, najbolje je početi s algama koje imaju blagu aromu pa birajte vrste arame, kombu ili nori. Nori je jedna od najčešćih vrsta morskih alga. Ljubičasto-crne je boje, s vrlo tankom i ravnom teksturom, a ima slatkast, mogli bi se reći mesni okus. To je jedna od najvažnijih vrsta alga. Kombu je velika, gusta, smećkasta alga, okusom koji podsjeća na gljive. Smeđe alge su poznate po bogatim količinama joda, što npr. nedostaje nori i drugim vrstama crvenih alga. Dulse je još jedna česta vrsta alge - to je tanka, crvena alga neobičnog okusa. Zanimljivo je da ima više hranjivih tvari nego npr. špinat, objavila je Organizacija za prehranu i poljoprivredu UN-a. Alge se odlično sljubljuju s različitim okusima. Sušene pahuljice od algi možete dodati u juhu kako bi se obogatio okus, piše www.livestrong.com. Slobodno ih možete i pirjati, dodati prženim jelima ili salatama. Eksperimentirajte s različitim receptima, pa nećete pogriješiti ako alge dodate npr. u složence, jela od tjestenine i variva, ili ih lagano ispržite i jedite kao snack.