VAŽNA PRAVILA

Koju hranu smijemo jesti iako je na njoj plijesan

24.02.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Plijesan na hrani automatski upozorava na to da namirnica nije sigurna za konzumiranje, ali postoje iznimke kojima se može progledati kroz prste i svejedno uživati u ukusnim zalogajima

S hranom na kojoj se razvila plijesan treba biti itekako oprezan jer pojedine vrste proizvode opasne mikotoksine. Među njima je najpoznatiji aflatoksin i znanstvenici su ga povezali s uzrokovanjem karcinoma.

Kako piše The Huffington Post, s druge je strane dobro poznato to da su određene vrste plijesni bezopasne za zdravlje te namirnicu možemo pojesti ako odrežemo dio na kojem se ona stvorila, primjerice poželjne gljivice na nekim vrstama sireva.

Trajni naresci

Suhomesnati proizvodi imaju dug rok trajanja pa ne čudi to da se s vremenom na njima zna stvoriti tanak sloj plijesni. Ukoliko naresku nije istekao rok trajanja, odrežite vanjski sloj na kojem se stvorila plijesan.

Tvrdi sirevi

Poput suhomesnatih proizvoda, tvrdi sirevi također znaju razvijati plijesan na površini ako stoje dulje vrijeme, ali to ne znači da su se pokvarili. Postupak je isti - odrežite makar centimetar sira na strani na kojoj se stvorila plijesan i bez brige ga možete konzumirati.

Voće i povrće

Dok se pljesniva breskva jednostavno mora baciti jer ima mekanu koru i gljivice su vjerojatno zahvatile unutrašnjost ploda, to ne morate učiniti s tvrđim voćem i povrćem. Primjerice, mrkva ili paprika nisu opasne za konzumaciju ako ih zahvati plijesan koju ćete odstraniti isto kao onu na siru ili suhomesnatom proizvodu.

Namirnice koje se ne smiju jesti kada se pojavi plijesan

Kao i u slučaju s mekim voćem i povrćem, namirnice poput kruha, pekmeza, svježeg sira ili jogurta nisu sigurne za konzumaciju ako se na njima stvorila plijesan pa ih morate baciti.