NISTE VI KRIVI

Evo zbog čega neke kokice popucaju, a neke ne

17.02.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Pripremanje kokica zna biti zamorno kada shvatite da sve nisu popucale. Zbog čega neka zrna kukuruza popucaju, a neka ostanu ležati na dnu tave, objasnila je fizičarka Helen Czerski tvrdeći da nije kriv kuhar, već uspješna priprema kokica ovisi o zakonu fizike i procesu koji se odvija unutar zrna prilikom zagrijavanja

Priznajte da vas prilično iznervira to kad uz omiljeni film odlučite pripremiti zdjelu slasnih kokica, no ne popucaju sve, već ostanu ležati na dnu tave. Osim što ne dobijete količinu koju ste planirali, često je frustrirajuće prebirati po kukuruzu u potrazi za njima.

Zašto se to događa i kako je uopće moguće da neka zrna popucaju, a druga ne, iako se nalaze u istoj tavi te na istoj temperaturi, objasnila je fizičarka i autorica knjige 'Oluja u šalici: Fizika svakodnevice' Helen Czerski

'Razlog zbog kojeg zrno kukuruza puca jest taj što je njegova ljuska vodootporna, a unutar nje nalazi se mala količina vode i puno škroba. Kada se kukuruz dovoljno zagrije, u unutrašnjosti zrna rastu tlak i temperatura i kuhaju škrob, a voda počinje isparavati. Kako voda isparava, tako se počinje širiti, a rezultat toga je to da neka zrna, odnosno neke ljuske zrna to više ne mogu podnijeti, pritisak raste i raste te u konačnici puknu', rekla je Helen Czerski, objašnjavajući kako je sav taj kuhani škrob zapravo ono što čini zanimljiv oblik koji imaju kokice.

Razlog zbog kojeg neka zrna ne popucaju te ostanu ležati na dnu tave, objašnjava Czerski, jest taj što 'voda može iscuriti za vrijeme zagrijavanja, zbog čega se ne stvara pritisak u unutrašnjosti. Škrob je kuhan, ali ostaje u unutrašnjosti i to zrno nikada neće postati kokica', objasnila je fizičarka.