HRSKAVO, A SOČNO

Najbolje tijesto za pizzu koje ćete pripremiti kod kuće

10.02.2017 u 06:40

Bionic
Reading

Tijesto za pizzu ključan je dio ovog popularnog talijanskog jela, a uz male tajne velikih chefova nije ga teško napraviti ni kod kuće. Vjerujte, kada ga jednom napravite sami kod kuće pa ispadne onako kako ste zamislili, neće vam pasti na pamet kupovati ono gotovo

Jedna od urednica poznate kulinarske stranice The Kitchen i priznata chefica Emma Christensen otkriva glavno pravilo za pripremu domaćeg tijesta za pizzu koje će se svima svidjeti, a ono glasi - što jednostavnije, to bolje. Glavni su sastojci brašno, kvasac, sol i voda.

Prema ovom receptu dobit ćete tijesto za veliku ili dvije male pizze promjera 25 centimetara. Zgodno je to što ovo tijesto možete čuvati umotano u foliju do tri dana pa iskoristiti kada dođete kući umorni i nemate volje za konkretniji obrok. Čak ga možete podijeliti u manje porcije pa zamrznuti. Pripremate li tijesto za pizzu koju odmah želite ispeći, računajte na to da se mora dizati oko sat vremena.

Sastojci:

žlica suhog kvasca
¾ šalice tople vode
2 šalice višenamjenskog brašna
žličica i pol soli

Priprema:

Nalijte vodu u zdjelu pa dodajte kvasac i pričekajte dok se ne rastopi. Dodajte potom brašno i sol pa izmijesite tijesto. Najbolje će biti da to učinite mikserom, što će trajati oko pet minuta, a ručno se morate više potruditi. Mijesite dok ne dobijete glatku i kompaktnu masu. Lijepi li se, prije nego ga razvaljate pospite brašna po površini pa će to biti lakše učiniti.

Još nekoliko savjeta za sočnu pizzu s hrskavim tijestom

Nemojte pretjerivati s nadjevom. Što više sastojaka stavite, pizza se dulje peče pa je veća šansa da će rubovi zagorjeti, a sredina biti razmočena.

Lijepo razvučeno i tanje tijesto s manje sastojaka Emma Christensen radije peče kraće, ali na višoj temperaturi, jer tvrdi da će sredina biti taman pečena, a vanjski rub fino hrskav.