ZDRAVA POSLASTICA

Znate li razliku između grčkog i klasičnog jogurta?

08.02.2017 u 08:37

Bionic
Reading

Grčki jogurt je unazad nekoliko godina postao velik hit među ljubiteljima mliječnih proizvoda. Svojim bogatim kremastim ukusom osvojio je sve one koji vole slastan zalogaj te polako ugrožava popularnost klasičnih vrsta jogurta

Fina struktura grčkog jogurta (malo je gušći od običnog jogurta, a rjeđi od kremastog sira) jamči pravi festival okusa. Znate li da originalna receptura grčkog jogurta uključuje najčešće ovčje mlijeko? No zbog specifična mirisa koji ima ovčje mlijeko, na američkom je tržištu, koje je veliki potrošač ovog jogurta, najtraženiji je onaj napravljen od kravljeg mlijeka. Jeste se zapitali u čemu je razlika između klasičnog i grčkog jogurta?

Naime, nakon što se mlijeko ugrije, mora odstajati u posebnim posudama kroz koje se sirutka filtrira iz jogurta. Zbog toga klasični jogurti imaju na vrhu vodicu, a grčki nemaju. Prilikom odvajanja sirutke od jogurta uklanja se i dobar dio šećera i kalorija pa je grčki jogurt iznimno bogat proteinima, a lakše je i probavljiv.

Bezmasni prirodni grčki jogurt ima dvostruko više proteina od standardnog prirodnog jogurta, a ima i puno više hranjivih tvari. Prilikom proizvodnje smanjuje se udio nekih tvari poput laktoze pa ljudi osjetljivi na ovaj šećer mogu uživati u grčkom jogurtu. Za razliku od standardnog jogurta, grčki se jogurt ne zgrušava pri visokim temperaturama pa se slobodno može dodati u topla jela. Jeste li se kad zapitali koja je razlika između grčkog tipa jogurta i grčkog jogurta? Naime, grčki jogurt prirodno je gust zahvaljujući tehnici kojom se proizvodi, a tu strukturu postiže zahvaljujući tvarima kojima se zgušnjava poput mlijeka u prahu ili vrhnja.

Dakle, to je jogurt koji nema smanjeni udio masti, već dodatke koji ga čine gustim i kremastim. A što je s običnim jogurtom koji danas također dolazi u nekoliko vrsta od tekućih pa do desertnih jogurta? Tekući jogurti nastaju ranijim prekidanjem procesa proizvodnje jogurta i negdje su izm