ZDRAVO I UKUSNO

Ova jeftina bezglutenska žitarica hrani i liječi

14.02.2017 u 06:00

Bionic
Reading

Proso je unazad nekoliko godina doživio veliki povratak na jelovnike svih onih koji paze na zdravu prehranu. Znate li da je proso jedna od najstarijih, ali i najzdravijih žitarica koja podrijetlo vuče iz Kine i Afrike?

Proso je lako probavljiva žitarica koja se proporuča osobama koje imaju problema s probavom, a čest su sastojak prvih kašica za bebe pri uvođenju dohrane, naravno u obliku kašice, od navršenih šest mjeseci. Ova bezglutenska žitarica je bogata proteinima, vitaminima (gotovo svim vitaminima grupe B, vitaminom E, vitaminom A), kao i željezom, magnezijem, kalcijem, niklom… Proso se može pripremati na različite načine: kao vrlo ukusna kaša za doručak s dodatkom voća, u juhi, varivima, kao samostalni prilog ili kao ukusna salata.

Ipak, nutricionisti upozoravaju kako osobe koje imaju problema sa šećerom ne bi trebale prečesto jesti proso jer ima visok glikemijski indeks. Proso je izuzetno bogato magnezijem pa će jedna šalica ove skuhane žitarice zadovoljiti 19 posto dnevnih potreba za ovim mineralom. Kako su neke studije pokazale, ova žitarica uspješno smanjuje i rizike od dijabetesa tipa 2. kao i od žučnog kamena. Naime, studija u SAD-u pokazala je da oni koji jedu vlaknastu hranu imaju manje šansi zaraditi želučani kamen. Istraživanja su pokazala i da proso može utjecati i na prevenciju raka dojke kod žena koje su pred menopauzom. Jedna šalica ove kuhane žitarice sadržava oko 200-njak kalorija, pa je nutricionisti savjetuju i osobama koje žele smršavjeti. Neke studije su pokazale i da proso ublažava efekte napada kod astmatičara i smanjuje učestalost migrena, a magnezij iz prosa smanjuje tlaki rizik od infarkta.

Kako se priprema proso

Priprema prosa neće vam oduzeti puno vremena. Kao i ostale žitarice, proso prvo dobro isperite pod mlazom vode, a zatim uklonite svu prljavštinu. Dovoljno je kuhati ga samo desetak minuta dok zrno ne nabubri, dakle dok ne postignete strukturu sličnu kuhanoj riži.