LASKAVA TITULA

Bivša skijašica iz Slovenije najbolji je ženski chef na svijetu

24.01.2017 u 14:15

Bionic
Reading

Ana Roš, glavna kuharica restorana Hiša Franko u slovenskom Kobaridu, osvojila je laskavu titulu najbolje žene chefa na svijetu za 2017. u izboru San Pellegrina

'Premda Slovenija nema Michelinovih zvjezdica i u sjeni je gastronomskih postignuća svojih susjeda Italije i Austrije, Ana Roš je Hišu Franko dovela na globalnu gastronomsku pozornicu zasluživši mjesto među najboljim kuharima na svijetu. Obiteljski restoran u idiličnom selu iznad doline Soče privlači goste iz cijeloga svijeta koji žele probati jedinstvene Anine delicije', stoji u objašnjenju San Pelegrina.

Inače, Roš je samouka kuharica koja je kuhinju preuzela zbog ljubavi kad je sa suprugom Valterom preuzela gostionicu njegove obitelji.

Zanimljivo je da je Ana, inače bivša skijašica, prekinula školovanje za diplomata u Ljubljani te se bez ikakvog kulinarskog znanja otisnula u gastro pustolovinu. S vremenom je postala jedan od najboljih chefova u Europi. Talentirana kuharica dobila je epizodu u Netflixovoj seriji 'Chef's Table', a ovih je dana stiglo i priznanje: kolege su je proglasili Najboljom ženom chefom na svijetu. Svi se slažu kako u slaganju okusa Ani nema ravne, a njezina gastronomska eksperimentiranja nezaboravan su užitak za nepce.

'Ova nagrada mi je veliko iznenađenje, ali i velika odgovornost pogotovo jer sam samouka kuharica. Ali ovo priznanje će svakako pomoći promociji Slovenije kao gastro odredišta', rekla je Ana Roš. Inače, Roš je prethodila Dominique Crenn koja je titulu Najbolje žene chefa pak preuzela od Helene Darroze.

Organizatori nagrade za najboljeg ženskog chefa koja se dodjeljuje od 2011. godine, nadaju se kako će tako potaknuti i druge žene da se okušaju u vrhunskoj gastronomiji koja je dosad bila rezervirana za muškarce.

Najbolji ženski chef Izvor: Promo fotografije / Autor: YouTube