VOLIMO CIMET

Začin očaravajućeg mirisa prava je riznica zdravlja

30.01.2017 u 07:03

Bionic
Reading

Cimet je jedan od najstarijih začina koji su poznavali Feničani, Egipćani i Kinezi

Jedno vrijeme cijena mu je bila viša i od zlata, a pri kraju 19. stoljeća proširio se svijetom.

Premda ga najviše vezujemo uz zimske blagdane zbog nevjerojatnih blagodati bismo ga trebali koristiti tijekom cijele godine jer je odličan izvor željeza, kalcija, bakra i cinka... Odličan je antioksidans, a ima nevjerojatan učinak na gljivične infekcije i bakterije pa se pokazao učinkovitim čak u borbi protiv E. Coli. Istraživanja su pokazala kako konzumacija cimeta smanjuje rizik od bolesti srca, objavio je authoritynutrition.com

Stimulira aktivnost mozga

Jedno je istraživanje potvrdilo kako miris cimeta ili okus cimeta stimulira aktivnost mozga te pomaže boljoj koncentraciji, pamćenju i brzini reagiranja.

459721,459676,460372,460268Utječe na razinu šećera
Neke su studije pokazale kako se konzumiranjem samo pola žličice cimeta može značajno smanjiti nivo šećera u krvi. Zato je izvrstan za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Isto tako potiče organizam na prirodno trošenje masnih naslaga smanjenje težine.

Odličan je antioksidans 
Cimet spada među namirnice koje su najjači antioksidansi. Oni pomažu regeneraciju stanica i oslobađaju organizam štetnih radikala.

Blagotvoran je za probavu
Cimet je odličan izvor prehrambenih vlakana, željeza i kalcija. Spoj kalcija i vlakana povoljno djeluje na probavu ujedno održavajući i optimalnu razinu kolesterola.

Pomaže u mršavljenju
Studije su pokazale kako svakodnevno konzumiranje cimeta sprječava nakupljanje masnoća u tijelu, a antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju potrebu za ugljikohidratima. Pola sata prije doručka na prazan želudac i navečer prije spavanja preporučuje se popiti smjesu od dvije žlice meda i jedne čajne žlice cimetova praha prokuhanog u jednoj šalici vode.

Trebate li bolji razlog za započeti dan s ukusnom i zdravom kavom s dodatkom cimeta?