RIZNICA ZDRAVLJA

Kiseli kupus je najzdravija zimska namirnica, evo i zašto

16.01.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Ova nepravedno zapostavljena namirnica svakako bi se trebala naći na vašem zimskom meniju. A evo i zašto

Zbog nevjerojatnih zdravstvenih blagodati kiseli kupus ne bi trebalo izbjegavati, osobito u zimskim danima.

Ova namirnica prava je riznica vitamina i minerala. Prepun je vitamina C, a ima i vitamina A, vitamina B12, magnezija, željeza, folne kiseline, kalcija, kalija, fosfora...

Kiseli kupus sadržava i vrijedne probiotičke bakterije pa ga se preporučuje bolesnicima nakon terapije antibioticima ili kemoterapije jer blagotvorno djeluje na probavu. Odličan je način obnavljanja razine zdravih crijevnih bakterija.

Ova ukusna namirnica ubrzava metabolizam i potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Tako učinkovito čisti i regenerira jetru, pročišćava organizam, jača otpornost organizma i čak usporava starenje. Konzumacijom kiselog kupusa obnavlja se i razina zdravih crijevnih bakterija.

Idealna zimska namirnica

Studija provedena u Finskoj pokazala su kako je kiselo zelje vrlo djelotvorno i u borbi protiv raka!.Pokazalo se da tijekom procesa fermentacije, izotiocijanati koji nastaju usporavaju rast stanica raka.

Glukozinolati otkriveni u kiselom zelju pomažu aktiviranje prirodne obrane stijenki arterija od oštećenja. Ovo istraživanje je otkrilo i da je upravo kiselo zelje još bolji izbor od sirovog kupusa za borbi protiv raka.

Budući da je prepuno vitamina i minerala, kiselo zelje je odlično i za one koji žele smršaviti, ali i za opću detoksikaciju organizma.

Jeste li znali da kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a može se čak upotrijebiti i za ublažavanje uboda pčele ili ose! Na mjesto uboda stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom - osjetit ćete poboljšanje.


Podiže i imunitet

Osobe koje često konzumiraju kiseli kupus imaju jači imunitet, a pozitivno utječe i na raspoloženje.

Kako bi se najbolje iskoristile sve hranjive tvari, kiseli kupus je najbolje jesti sirov ili kao salatu s malo bučinog ulja. Naravno, možete ga i kuhati, peći, pirjati ili poslužiti sa žitaricama.

Ne treba zaboraviti i na zdravstvene blagodati soka od kiselog kupusa, tzv. rasola. Prepun vitamina C, E, K i B, kao i vitaminom U, vrlo je učinkovit u liječenju čira na želucu i dvanaestercu, a stari je lijek i u borbi protiv mamurluka.

Trebate li još koji razlog za uvrštavanje kiselog kupusa na zimski meni?