MALE TAJNE

Znate li kako pravilno koristiti različite miksere

17.01.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Mali kućanski aparati ponekad su nam najbolji saveznici u pripremi hrane, ali i treba znati kako ih najbolje iskoristiti. Danas kod kuće gotovo svi uz jedan mikser imaju onaj štapni ili neko drugo pomagalo, ali zapravo svaki od njih ima svoje male tajne

Blender

Kako pišu ljubitelji dobre hrane u magazinu Bon Apetit, blender nema toliko oštre noževe, koliko su jaki njihovi motori. Sami su noževi više tupi, a zbog jačine motora blender lako sjecka voće, povrće ili primjerice led. Većinom se koristi za smoothije ili fine koktele poput margarite.

Štapni mikser

On je pak najbolji odabir ako radite kremaste juhe od povrća jer će puno bolje usitniti sastojke nego blender. Osim toga, možete koristiti direktno u loncu pa na kraju imate manje prljavog posuđa. Jedino treba paziti koliko je posuda u kojoj miksate visoka jer štapni misker hranu diže dosta visoko. Iz tog je razloga dobro da potopite cijeli donji dio prije nego ga uključite jer će sigurno manje prskati.

U usporedbi s blenderom, štapni mikser pak ima nešto slabiji motor pa nije preporučljiv za tvrđe namirnice.

Multipraktik

Kao što mu ime govori namijenjen je za usitnjavanje raznih vrsta namirnica. Dok mu je snaga slabija nego što je primjerice kod blendera, njegovi su noževi super oštri. Zato je često odličan za mljevenje sjemenki ili sličnih tvrđih namirnica. Zbog oštrih noževa moguće je dobiti podjednako finu teksturu raznih namirnica odjednom i najbolje će od svih aparata usitniti luk, celer ili orašaste plodove. U njemu se obično ne rade krem juhe, ali je zato idealan za spravljanje umaka kao što je pesto.

Mikser s posudom