PREPORUKA POZNATOG CHEFA

Tri idealna zimska jela u kojima će uživati cijela obitelj

21.12.2016 u 06:51

Bionic
Reading

Jedan od najboljih hrvatskih mladih kuhara Stjepan Bistrički maštom osvaja kritiku i publiku, a osmislio je i nekoliko jednostavnih recepata idealnih za blagdanska druženja

Sezonske namirnice, spoj tradicionalnog i suvremenog vodilja su Stjepanu koji zimske novitete svakodnevno priprema u zagrebačkom restoranu Apetit City, a neke od njih možete lako i brzo pripremiti u svojem domu ovih blagdana.

'Važno je kuhati s dušom, moje preporuke neka vam budu vodilja, no finale kuhanja ovih jela ostavljam vama na maštu. Po svojoj želji možete ga začiniti i ukućanima poslužiti idealno zimsko jelo', Stjepanov je recept za uspješno pripremljene zimske delicije.

Biftek s kremom od kestena

Sastojci:

Juneći file 1 kg
Krumpir 500 g
Kesten 200 g
Porto 2 dl
Maslac 100 g
Mlijeko 4dl
Sol, papar, grančica timijana

Kesten stavimo kuhati u mlijeko. Dok se kuha, očistimo juneći file od žilica, razrežemo na komade i začinimo. Porto reduciramo na vatri uz dodatak maslaca za gustoću. Krumpir očistimo i kuhamo u slanoj vodi. Kada je kuhan, zapečemo ga na maslacu uz dodatak timijana. Kuhani kesten izmiksamo mikserom dok ne dobijemo lijepu kremu. Meso pečemo po želji i kada je gotovo, serviramo s ostalim na tanjuru.

Krvavica sa crvenim zeljem, pancetom i čvarcima

Sastojci:

Krvavica 1.000 g
Crveno zelje 500 g
Panceta 100 g
čvarci 100 g
Grenadina (sirup) 0.004 l
Ulje, sol, papar
Crveno vino

Priprema:

Zelje naribamo kao za salatu i stavimo dinstati na ulje uz dodatak grenadine sirupa. Treba ga podlijevati vodom tijekom dinstanja. Kada omekša, podlijemo crvenim vinom i začinimo. Pancetu tanko narežemo i stavimo sušiti u pećnicu dok ne dobije izgled čipsa. Krvavicu pečemo na tavi ili u pećnici po želji. Serviramo krvavicu na zelju, a na nju se stavlja čips od pancete i čvarci.

Njoki od bundeve i pohani buncek

Sastojci:

Buča 400 g
Krumpir 400 g
Brašno 200 g
Jaja 5
Sol, papar, ulje
Gljive 500 g
Luk 200 g
Krušne mrvice
Čvarci 200 g
Buncek 1
Bijelo vino 1 dl

Priprema:

Buncek se kuha u vodi oko dva sata. Kada postane mekan, treba ga izvaditi iz vode i pustiti da se ohladi. Od kuhanog krumpira i ispečene bundeve te jaja, soli i brašna zamijesimo njoke. Gljive narežemo i dinstamo na luku, podlijemo bijelim vinom i začinimo temeljcem. U gljive zatim umiješamo njoke, dodamo maslac i čvarke. Kuhani buncek izrežemo na prutiće, paniramo u brašno, jaja i mrvice pa pohamo u dubokom ulju.

Tart od naranče i krema lješnjak

Tijesto:
60 g maslaca
40 g šećera u prahu
20 g kakao praha
15 g bademovog brašna
100 g brašna
35 g jaja
Sve zajedno pomiješamo, stavimo u kalup te pečemo na 165 stupnjeva 7 minuta.

Krema od naranče:
60 g vrhnja za kuhanje
10 g meda
15 g šećera u prahu
1 naranča, sok i korica
50 ml šlaga
1 listić želatine
Vrhnje, med, šećer i naranču prokuhamo. Ohladimo. Dodamo želatinu i šlag.

Krema od lješnjaka:

1 jaje
15 g šećera
100 g mascarponea
15 g fino mljevenih lješnjaka
35 g kreme od lješnjaka

Jaje i šećer istučemo na pari, dodamo mascarpone, mljevene lješnjake i kremu od lješnjaka. Na tijesto slažemo prvo kremu od naranče, zatim kremu od lješnjaka pa ukrasimo suhim voćem i lješnjakom.