ČETIRI SLASNE IDEJE

Recepti za torte kojima ćete impresionirati goste i ukućane

20.12.2016 u 06:41

Bionic
Reading

Blagdanske dane zasladite isprobanim receptima koji će zadovoljiti i najistančanija nepca. Bilo da se odlučite za tortu od jabuka s mirisnim crumbleom od oraha, sočnu čokoladnu roladu ili torte s potpisom maših poznatih chefova i slastičara jedno je sigurno – nećete pogriješiti, a ukućani i gosti bit će oduševljeni

Božićni panj (bez glutena)

Potrebni sastojci:

za tijesto

60 g kakaa
60 ml vruće vode
vanilin šećer
30 g maslaca sobne temperature
140 g šećera
7 jaja
pola žličice praška za pecivo

za kremu
200 ml vrhnja za šlag
150 mascarponea
2 velike žlice šećera u prahu
1 mahuna vanilije

za glazuru
150 g čokolade
50 g maslaca
1 žlica meda

Priprema

Zagrijete pećnicu na 170 stupnjeva. Na veliki lim za pečenje (onaj iz pećnice) stavite papir za pečenje i lagano ga namastite maslacem.

U manjoj zdjeli izmiješajte kakao, vruću vodu i maslac. Razdvojite žumanjke i bjelanjke u dvije zdjele. Žumanjke istucite s polovicom šećera i vanilin šećerom. Kad smjesa postane kremasta i blijedožuta, dodajte joj smjesu s kakaom i dobro izmiješajte. U posebnoj zdjeli istucite bjelanjke, a kad se počnu formirati mekani vrhovi, dodajte im preostali šećer pa tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.

Trećinu bjelanjaka dodajte u smjesu s jajima i kakaom te lagano promiješajte silikonskom špatulom. Dodajte i ostatak nježno miješajući da se ne stvore mjehurići zraka. Dobivenu smjesu istresite na pripremljeni lim i zaravnajte te stavite peći na 170 stupnjeva oko 15 - 18 minuta.

Tijesto izvadite da se ohladi i prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom.

Za glazuru rastopite čokoladu, maslac i med na pari i ostavite da se ohladi.

Istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu te mu dodajte vaniliju i mascarpone i na kraju izmiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu.
Ohlađeno tijesto ravnomjerno premažite smjesom mascarponea i vrhnja pa zarolajte pomažući se pritom papirom za pečenje koji ćete polako uklanjati kako budete rolali.

Kad zarolate kolač do kraja, stavite ga u hladnjak na pola sata da se krema stisne. Nakon toga ga prelijte mlakom (ne smije biti vruća, jer će se krema rastopiti) glazurom i po želji ukrasite te stavite u hladnjak.

Izvadite kolač iz hladnjaka barem 15 minuta prije posluživanja.

Torta od badema prema receptu  slastičarnice Amelie

Potrebni sastojci

Za biskvit

12 jaja
100 g sjeckane čokolade
240 g fino mljevenih badema
160 g grublje sjeckanih badema
300 g kristal šećera
150 g krušnih mrvica
100 ml Prošeka
50 g čokolade min. 42% kakaa

Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje, min. 42% kakaa
50 g maslaca
2 žlice neutralnog ulja
Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.  Kalup za torte (promjer 26 cm) obložite papirom za pečenje. U manjoj zdjeli, krušne mrvice prelijte s prošekom, promiješajte pa ostavite sa strane.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte mikserom s cijelom količinom šećera. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta.

U drugoj zdjeli, izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. U smjesu žumanjaka dodajte sjeckanu čokoladu, mljevene bademe, grublje sjeckane bademe i krušne mrvice s prošekom. Dodajući jedan po jedan sastojak, neprestano miksajte. Na kraju, u 2, 3 puta dodajte snijeg od bjelanjaka i sve dobro sjedinite.

Smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu. Pecite na istoj vatri oko 45 - 50 minuta. Prije nego tortu izvadite van, provjerite čačkalicom u sredini torte da li se ispekla.

Izvadite tortu iz pećnice pa ju ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 min.

U međuvremenu, dok se torta hladi, pripremite glazuru. Na pari otopite čokoladu, maslac i ulje.

Tortu izvadite iz kalupa pa ju premažite čokoladom. Možete pomoću donje strane žlice čokoladu podizati da vam izgleda čupavo, da dobije rustikalniji štih. Možete ju ukrasiti i bademima. Tortu ostavite u hladnjaku preko noći (ne dulje od dva dana).

Zimska torta od jabuka s crumbleom od oraha

Torta od jabuka s crumbleom od oraha Profimedia


Potrebni sastojci:

za crumble:
130 g brašna
65 g smeđeg šećera
malo cimeta
malo naribane limunove korice
malo svježe naribanog muškatnog oraščića
pola žličice soli
120 g sitno sjeckanih oraha
110 g maslaca, rastopljenog

za tijesto:
2 veće jabuke (ili tri srednje veličine), očišćene i nasjeckane na jako tanke kriške
190 g brašna
žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
pola žličice soli
90 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
burbon vanilija
čašica kiselog vrhnja
šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te namastite i pobrašnite kalup za tortu promjera 26 cm.

Prvo pripremite crumble i to tako da u zdjeli pomiješate suhe sastojke, brašno, smeđi šećer, muškatni oraščić, cimet, sol i orahe. Po suhim sastojcima prelijte rastopljeni maslac i izmiješajte smjesu prstima dok ne dobijete mrvice.

U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i prašak za pečenje. U posebnoj zdjeli dobro izmiksajte maslac i šećer i tek zatim dodajte jaja i vaniliju, a kad se sve dobro izmiješalo, dodajte kiselo vrhnje. Suhe sastojke dodajte smjesi malo, pomalo, pažljivo miksajući.

Oguljene jabuke i narezane na jako tanke listiće dodajte smjesi te lagano izmiješajte silikonskom lopaticom kako bi se jednakomjerno rasporedile.

Smjesom napunite kalup za torte, a na vrh pažljivo sipajte crumble te smjestite na srednju prečku u pećnici i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Stavite aluminijsku foliju na vrh i pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice.

Torta se treba hladiti u kalupu barem 20-ak minuta prije vađenja. Ukrasite je šećerom u prahu i uživajte u sočnim i hrskavim zalogajima.

Čokoladni san Apetit


Recept za čokoladni san Apetit iz kuharice Christiana Cabaliera 'Bistro Apetit' (Profil)

Potrebni sastojci:

mliječna čokolada 120 g
tamna čokolada, min. 50% kakaa 150 g
maslac 300 g
glatko brašno 15 g
šećer 80 g
5 svježih jaja

Priprema

Kalup za tortu promjera 28 cm namažite maslacem i stavite u hladnjak da se ohladi. Obje vrste čokolade natrgajte na komadiće i s maslacem otopite na pari.

Otopljenu smjesu povežite pjenjačom, sklonite s pare pa dodajte jedno po jedno jaje, svaki put miješajući dok se smjesa ne poveže.

Umiješajte brašno i šećer. Sve dobro povežite, izlijte u rashlađeni kalup i pecite od 15 do 20 minuta na 180°C.

Pečenu tortu ostavite da se hladi barem četiri sata i tek je onda izvadite iz kalupa te servirajte u slatko tučeno vrhnje.