NAJSLAĐI ZALOGAJI

Jedini recepti za suhe kolačiće koji će vam trebati ovih blagdana

21.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Ovih blagdana ukućane i goste razveselite mirisnim i jako ukusnim suhim kolačićima za koje vam donosimo detaljne recepte. Jako su jednostavni za pripremu, a itekako ukusni pa se s njima ovih dana mogu poigrati i oni koji inače nisu vični kulinarskim čarolijama

Baci di dama (damini poljupci)

Potrebni sastojci:

140 g lješnjaka, tostiranih
140 g brašna
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
prstohvat soli
55 g tamne čokolade

Priprema

Tostirane lješnjake sameljite dok ne dobijete teksturu nalik onoj od palente.

Mljevene lješnjake dodajte prosijano brašno, maslac narezan na kockice, šećer i sol te sve rukama dobro izmiješajte. Smjesa bi trebala bit glatka i kompaktna, a ako nije, još je malo izmijesite.

Dobivenu smjesu podijelite na tri, četiri jednaka dijela i od svakog napravite valjke debljine dva centimetra. Pazite da budu glatke i da se ne pojavljuju pukotine u smjesi.

Dobivene valjke ohladite dva do tri sata u hladnjaku zamotane u prozirnu foliju ili, ako želite ubrzati proces, ubacite ih u zamrzivač na 20 - 30 minuta.

Pećnicu zagrijete na 160ºC i na lim stavite papir za pečenje.

Svaki valjak narežite na jednake komade debljine od oko centimetra te ih među dlanovima modelirajte u kuglicu.

Dobivene kuglice slažite na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta, ovisno o jačini pećnice ili dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade.

U zdjeli na pari rastopite čokoladu i kad se malo ohladi, kad je još mlaka, na jedan keks stavite malo čokolade i poklopite drugom polovicom kolačića.

Kad ste ih sve spojili, ostavite ih da se čokolade stvrdne i nakon toga uživajte u nevodljivom okusu lješnjak i čokolade.

Poljupci od kokosa

Poljupci od kokosa Profimedia


Potrebni sastojci:

200 g kokosova brašna
65 g brašna
4 žumanjka
150 g šećera
1 mahuna vanilije
40 g maslaca omekšalog
prstohvat soli
100 g čokolade za kuhanje za ukrašavanje
po želji u recept možete dodati komadiće lješnjaka, badema ili pistacija

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje.

Izmiješajte suhe sastojke: kokosovo brašno, obično brašno i sol. U zdjeli dobro izmiješajte žumanjke i šećer te im dodajte sastruganu mahunu vanilije i omekšali maslac. U smjesu umiješajte suhe sastojke te sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju ćete podijeliti u dvadesetak kuglica.

Kuglice stavite na papir za pečenje i pecite 20-ak minuta ili dok ne poprime zlatnožutu boju.

Na kraju ih ukrasite rastopljenom čokoladom koju ste prethodno otopili u mikrovalnoj pećnici ili na pari.

Keksići od lješnjaka

Potrebni sastojci

25 dag brašna
2 čajne žličice praška za pecivo
12,5 dag šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
12,5 dag maslaca
12,5 dag mljevenih lješnjaka

10 dag lješnjaka sitno nasjeckanih
malo slatkog vrhnja

Priprema

Zamijesiti tijesto od svih sastojaka pa ga podijeliti na četiri dijela. Izvaljate svaki dio u valjak širine 2,5 cm. Staviti vrhnje za kavu na dasku i uvaljati tijesto da upije vrhnje te ga zatim uvaljati u sitno sjeckane lješnjake.

Tijesto zatim zamotajte u prozirnu plastičnu foliju i stavite u hladnjak preko noći. Sutradan ih režite na komade debljine pola centimetra i pecite na limu prekrivenom papirom za pečenje oko 15 min na 180° Celzijusa.


Tradicionalni prhki kolačići s pekmezom

Kolačići s pekmezom profimedia


Sastojci:

40 dk brašna
20 dkg maslaca
10 dkg šećera
3 žumanjka
2 do 3 žlice domaćeg vrhnja ili kupovnog u čašici

Priprema:

Od suhih i mokrih sastojaka umijesite tijesto. Maslac i jaja neka su prije na sobnoj temperaturi. Razvaljajte tijesto do debljine pola cm pa kalupima izrežite oblike. Ako nemate kalupe, može vam pomoći, primjerice, manja šalica za kavu ili čašica za rakiju. Pećnicu prethodno treba zagrijati na 160 stupnjeva Celzijevih pa kolačiće peći 10 do 15 minuta dok blago ne porumene da se ne bi prepekli.

Nakon što se ohlade, samo treba spajati po dva ista oblika pekmezom ili džemom po želji i pošećeriti ako želite.

Čokoladni gumbići po receptu slastičarnice Amelie

Potrebni sastojci (za 30 komada)

200 g maslaca
80 g šećera u prahu
225 g brašna
30 g kakao u prahu (tamni)
100 g bijele kuverture

Priprema

Prosijte brašno i kakao. Pomiješajte prosijani šećer u prahu s mekanim (sobna temperatura) maslacem.

Dodajte u smjesu s brašnom i kakaom i dobro pomiješajte špatulom.

Pripremite dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i špricajte na plehu s papirom za pečenje gumbiće promjera oko 3 cm.

Pecite oko 20 minuta na 170 - 180°C.

Nakon pečenja ostavite keksiće da se ohlade.

Otopite bijelu kuverturu na pari i spajajte keksiće s čokoladom. Ostatkom čokolade pošpricajte po keksićima za dekoraciju.