MOŽE SVATKO

Odličan recept za sočnu i hrskavu piletinu

20.10.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Čisto, takozvano bijelo pileće meso, bez kostiju, mnogima je omiljeno, ali i mnoge muči kako ga ispeći, a da ne bude suho. Vrhunski chefovi za taj problem imaju nekoliko rješenja, a jedan od zanimljivih recepata ima Dan Souza

Sočnoj piletini iznutra, a hrskavo primamljivoj izvana, doista je teško odoljeti, posebno kada joj dodamo kakav zgodan prilog ili povrće, a kako su dani sve hladniji i više vremena provodimo unutar doma, pravo je vrijeme da se zagrijemo u kuhinji.

Chef Dan Souza, inače član America’s Test Kitchen, tvrdi da su za sočnu pečenu piletinu potrebne dvije stvari – dobre tavice i tehnika pečenja

Pečete li cijela pileća prsa s kožom, koja bi trebala biti hrskava nakon pripreme, Souza preporučuje da prvo odkoštite meso i maknete hrbat. Njega inače možete iskoristiti za juhu ili smrznuti pa kuhati koji drugi put. Ključni korak je da svaki komad probodete nožem 30 do 40 puta sa svake strane.

Idući korak također je jednostavan, meso prekrijte prozirnom folijom, kako mu ne biste oštetili površinu, a zatim ga malo istucite batom za meso. Posolite s obje strane i pustite da odstoji sat vremena kako bi se sol dobro upila

Nakon sat vremena ulijte ulje u tavicu, odmah stavite komade piletine na nju i zatim poklopite dnom teške tavice koja će ga pritisnuti. Nemate li tavicu, sigurno će poslužiti i lonac. Pecite 7 do 9 minuta pa preokrenite meso i pecite do kraja.