BEZ GLADOVANJA

Uz ovakav doručak lakše ćete mršavjeti

07.10.2016 u 07:11

Bionic
Reading

Recept za vitku liniju zapravo je jako jednostavan, ali potrebna je čelična volja kako bismo promijenili loše navike, prestali preskakati obroke, izbacivati razne grupe namirnica i uzalud gladovati

Tijelo sve pamti pa je zato gotovo nemoguće izbjeći jo-jo efekt nakon dijete. Neki pokušavaju s izbacivanjem određenih grupa namirnica, najčešće ugljikohidrata, ali dugoročno ne čine dobro tijelu i uvijek se postavlja pitanje kako se hraniti kada vaga konačno pokaže željenu kilažu. Stoga je za početak jako dobro svakodnevno jesti zdrav i zasitan doručak jer dokazano je da ćemo jesti više uvečer ako gladujemo kroz dan. To je prvi korak prema zdravoj prehrani i vitkoj liniji. Dodajte malo fizičke aktivnosti, izbacite slatkiše i naoružajte se strpljenjem jer ono što se nakupilo u nekoliko mjeseci ili godina ne može nestati u nekoliko dana.

Kod odabira namirnica ciljajte da doručak ima 300 do 400 kalorija, između 10 i 15 grama masti, od 30 do 55 grama ugljikohidrata, najmanje šest grama vlakana, ne više od 36 grama šećera i od 13 do 20 grama proteina. Kako biste izračunali što točnije omjere, poslužite se online tablicama kalorija koje se lako mogu pronaći na internetu, a najčešće za svaku namirnicu stoje nutritivne vrijednosti u količini od 100 grama.

Dok se malo ne snađete u izračunima, za početak vam mogu poslužiti recepti certificirane nutricionistice Leslie Langevin koja je za magazin Pop Sugar predložila nekoliko jednostavnih, a ukusnih i hranjivih doručaka.

Zobena kaša

Od cjelovitih je žitarica pa ćete biti dulji siti i dobiti potrebna vlakna. Banana će vam osigurati energiju, bademi važne masne kiseline, a javorov sirup zasladiti početak dana.

Doručak složite od ¼ šalice zobene kaše, koju prethodno treba kuhati u uzavreloj vodi, pa dodajte desetak badema, žlicu javorova sirupa i pola manje banane.

Ovim doručkom dobit ćete oko 14 grama masti, 50 grama ugljikohidrata, sedam grama vlakana, 18 grama šećera i 11 grama proteina. Ne volite ili ne kupujete javorov sirup, stavite žličicu domaćeg meda.

Jaja, maline i tost

Za doručak koji će vas držati sitima do ručka dovoljna su dva jaja. Dodajte im šalicu svježeg špinata ili blitve, malo luka i napravite kajganu. Poslužite kajganu uz tost i zatim se počastite s pola šalice malina ili borovnica.

U ovoj kombinaciji organizam će dobiti 19 grama masti, 33 grama ugljikohidrata, šest grama vlakana, 10 grama šećera i 20 grama proteina.

Proteinski smoothie

Idealan je jer ga možete popiti na putu na posao, a malo je vremena potrebno da ga pripremite. Uostalom, zbog te silne žurbe u kojoj se uvijek nalazimo biramo pekarske proizvode i slične namirnice koje nas samo tjeraju da jedemo više. Odvojite vremena ujutro i pripremite si pošten doručak.

Smoothie složite od žlice proteina u prahu, šalice špinata, pola banane, pola šalice smrznutog manga narezanog na kockice, žlice lanenih sjemenki, dvije čaše nezaslađenog bademova mlijeka i tri kockice leda.

U ovom obroku dobit ćete 10 grama masti, 35 grama ugljikohidrata, sedam grama vlakana i 37 grama proteina.