POMODARSTVO ILI ZDRAVLJE?

Evo što je prava istina o superhrani koju svi hvale

01.09.2016 u 12:40

Bionic
Reading

Moderna vremena i globalna povezanost donijeli su nam zanimljiva saznanja o hrani, a mnogobrojna dugogodišnja istraživanja iznjedrila koje su namirnice manje ili više pogodne za zdravlje organizma. No, čini se da je zbog toga teže nego ikad prije znati imaju li određene namirnice pravo biti okrunjene kao kraljice zdravlja

Znamo da nije dobro često jesti crveno meso, da je svježa i organska hrana zdravija od prerađene i da u čokoladi bez grižnje savjesti možemo uživati ako znamo što je umjerenost. A što je s raznim supernamirnicama za koje bismo, prema nekim istraživanjima, trebali dati i posljednju kunu ako želimo biti zdravi? Jesu li chia sjemenke baš toliko zdrave, a kelj jedino povrće bez mane? Čini se da su novim istraživanjima i usporedbama znanstvenici malo stali na loptu i realno sagledali njihovu vrijednost. One su sigurno bolje od hamburgera ili masnog čipsa, ali ne moramo biti opsjednuti njima i osjećati se loše ako koju od njih baš nikako ne volimo.

Chia sjemenke

Posljednjih nekoliko godina svi spominju chia sjemenke kao neizostavan dio menija svakog tko brine o svome zdravlju. Iako su ove sitne sjemenke izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama, postoji i ona ne tako sjajna strana - jako su kalorične. Dakle u 100 grama sitnih sjemenki iz Južne Amerike ima oko 17 grama omega-3 masnih kiselina, a u usporedbi s lososom to je tri puta više. No, kako pokazuje istraživanje o kojem pišeThe Guardian, te vrijedne kiseline teže apsorbira iz chia sjemenki pa to i nije tako velika korist kao što se misli. S druge strane, u 100 grama sjemenki ima čak 486 kalorija, a to je gotovo kao jedan Big Mac.

Avokado

Njegova moć bila je neupitna godinama jer se osim kao zdrava namirnica koristi i za ljepotu, ali ni njime ne bi trebalo pretjerivati zbog masnoća koje sadrži. Dakle, avokado ima mononezasićene masti i zapravo nutricionisti smatraju da je umjesto njega zdrave masti poželjnije crpiti iz namirnica kao što su orasi, suncokretovo ulje ili plava riba. I naravno, kada su masnoće u pitanju, to se odmah povezuje s kalorijama. Jedan avokado ima 240 kalorija, a manja jabuka oko 50.

Iako su neka istraživanja dokazala da avokado može pomoći kod liječenja leukemije, to se ipak ne odnosi na sočno meso već nejestive koštice iz kojih se izvlači ekstrakt pa ni zbog toga baš i ne zaslužuje biti na tronu kao superhrana u kojoj trebamo uživati bez zadrške.



Kelj

Uzgaja se stoljećima, a preko noći je kelj dobio zvjezdani status među povrćem pa slavne ljepotice odjednom ne jedu ništa drugo osim njega. Ali, kelj nije ništa boji od ostalog zelenog povrća, a mnogima je i manje ukusan.

Iako obiluje vitaminom B6 i kalcijem, ima više kalorija od brokule, prokulica, špinata, kupusa ili, primjerice, mrkve. Štoviše, kelj sadrži manje željeza, kalija i magnezija od špinata, manje vlakana nego prokulica i manje vitamina A od mrkve.

Šipak

Ovo ukusno voće ima mnogobrojne blagodati za zdravlje, ali baš kao i kelj nije toliko bolje da bi bilo na tronu kao nezamjenjiva supernamirnica. Bogatije je vlaknima od ostalog voća i bogato antioksidansima, ali to je u osnovi njegova jedina odlika koja ga razlikuje od drugih.

Pojedine studije ukazuju tek neznatne pogodnosti za osobe koje redovno konzumiraju sok od šipka jer može poboljšati protok krvi i smanjuje oštećenja arterija uzrokovana kolesterolom. Ipak, ovo područje nije dovoljno istraženo pa je šipak jednako dobar kao ostalo voće.

Goji bobice

Među prvima su se našle među top-hranom koja čini čuda za naše zdravlje. Goji bobice, primjerice, jako voli Madonna ili bikini-ljepotica Miranda Kerr. U tradicionalnoj kineskoj medicini koriste se već 6.000 godina, a nema dovoljno znanstvenih dokaza da doista mogu prevenirati karcinom budući da se radi o malim studijama koje su to do sada proučavale.


Morske trave

Velika pobornica zdrave prehrane Gwyneth Paltrow koja se čak našla na meti zbog stroge prehrane koju je propisala vlastitoj djeci obožava morske trave, a Victoria Beckham vjeruje da joj pomažu održavati vitku liniju. To se, pak, poklapa s manjim studijama koje su na tragu toga da jod u algama povoljno djeluje na gubitak viška kilograma. No, kada se podvuče crta, najveća prednost im je vitamin B12 koji se češće nalazi u školjkama i crvenom mesu nego, primjerice, povrću.

Stoga, iako za vegane morske trave ne spadaju u top-namirnicu, ne treba ih nikako izbjegavati jer su one, primjerice, bogate kalcijem i željezom.

Cikla

Mnogima omraženo ljubičasto povrće odjednom je postalo nezamjenjiv dio zdravih smoothieja, i za pripremati na razne načine, a ne samo kao salatu. Uza sve blagodati, jednako vrijedi kao i ostali u redovima zdravih namirnica, ali bismo joj mogli dati malu prednost nad ostalima i staviti je na prvo mjesto, među nabrojanom superhranom.

Njezina je prednost, piše britanski Dietetic Association, što sok od cikle može sniziti krvni tlak, ali zna se da to može i smanjen unos soli uz redovno kretanje i zdrav način života općenito. Nadalje, svježi sok od cikle u kombinaciji sa sokom od kupina poznato je prirodno sredstvo za jačanje krvi, a preporučuje se trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline.