UKUSNO I POVOLJNO

Najbolji recepti za rajčicu u kojoj ćete uživati cijelu zimu

04.09.2016 u 09:15

Bionic
Reading

Rajčica je trenutno najisplativija jer je ima u izobilju, a još važnije je što možete povoljno kupiti da je domaća. Ljubitelji rajčice pripremat će barem umak jer ga se može koristiti cijelu zimu, a ako još niste, probajte ih sušene

Rajčice sušene na suncu prava su poslastica, no ako živite u gradu, sušenje u pećnici puno je jednostavnija i brža opcija.

Sastojci:
oko 2 kg ( ili i manje ako se tek želite iskušati u sušenju) zrelih rajčica, najbolje sorte šljivar
Sol
Maslinovo ulje
ČešnjakBosiljak
Ružmarin

Priprema:

Rajčice narežite na četvrtine, izvadite sjemenke i lagano ocijedite. Posušite ih i stavite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Pospite po njima malo češnjaka i ružmarina i dobro posolite. Stavite u pećnicu na sušenje koju ste zagrijali na 80 stupnjeva. Ovisno kolike su veličine rajčice trebat će vam 4 pa i do 8 sati sušenja. Kad vidite da su osušene, ugasite pećnicu i ostavite rajčice unutra da se ohlade. Ohlađene rajčice slažite u prethodno steriliziranu teglicu i prelijte maslinovim ulje, te dodajte začine, bosiljak, češnjak i po želji list lovora, majčinu dušicu ili origano. Teglicu čuvajte u hladnjaku.

Umak od rajčice

Umak od rajčice nije komplicirano napraviti, ali oduzet će vam vremena zbog čišćenja i dugotrajnog kuhanja. Ipak, apsolutno se isplati jer nemam nikakve dodatke osim soli i šećera.

Sastojci:
10 kg rajčice
žlica soli

4 žlice šećera
Staklene boce

Priprema:

Prethodno rajčicu treba oprati i narezati na kriške kao za salatu pa kuhati i povremeno miješati dok se koža sama ne počne odvajati. Lonac maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Idući korak je pasiranje rajčice odnosno kuhanje sa soli i šećerom. Želite li kiselije, stavite više soli, a ako volite slađi umak, malo više šećera. Kuhajte na laganoj vatri i opet povremeno miješajte dok ne dobijete željenu gustoću.

Čiste i suhe staklene boce za umak sterilizirajte u pećnici na 50 stupnjeva i čim je umak gotov ulijevajte u još tople boce. Svaku bocu odmah zatvorite i okrenite naopako na 5 minuta kako bi se dobro zatvorile. Posljednji korak jest skupiti sve boce na jedno mjesto i na 24 sata pokriti toplim prekrivačem kako se ne bi naglo ohladile. Tako ćete izbjeći kvarenje umaka i trajat će do proljeća. Čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu poput smočnice ili podruma.

Salsa od rajčica

Salsa (šalša) od pomidora neizostavno je ljetno jelo na dalmatinskim trpezama, a za dobru salsu ključne su zrele mesnate rajčice. Gotov umak kad se ohladi, možete zamrznuti i jesti tijekom hladnijih mjeseci.

Sastojci:
2 kg rajčica
3-4 velike žlice maslinovog ulja
1 veći luk ili dva srednja
4 češnja češnjaka
Lovorov list
Bosiljak
Sol

Priprema

Cijele rajčice prelijte vrelom vodom kako biste ih lakše ogulili. Oguljene rajčice sitno nasjeckajte i ocijedite. Zagrijte maslinovo ulje i na njega bacite sitno nasjeckani luk (po mogućnosti ljubičasti jer je slađi) te kad luk postane staklast, dodajte češnjak i nakon minute narezane rajčice. Dobro izmiješajte, dodajte dva prstohvata soli i lovorov list i kuhajte na laganoj vatri, često miješajući da ne zagori.

Gotova je kad većina tekućine ispari (otprilike sat i pol), a prije posluživanja zalijte s još malo maslinova ulja i pospite svježim listićima bosiljka. Po želji dodajte mljevene ljute paprike ako volite pikantnije umake.