SAVRŠEN DODATAK

Što krije omiljeni umak čije ime malo tko zna izgovoriti?

24.08.2016 u 07:40

Bionic
Reading

Ljubitelji ukusne hrane sigurno su čuli za slavni i jedinstveni umak Worcestershire, ali malo njih zna to da on ima specifičan okus zahvaljujući - inćunima

Na policama trgovina mogu se pronaći razne inačice ovog posebnog umaka, ali onaj originalni stvorili su kemičari John Wheeley Lea i William Henry Perrins 1837. nazvavši ga Lea & Perrins Worcestershire. Prvi pokušaj toliko ih je razočarao da su zapravo odustali od svoje ideje i pohranili umak u podrum, a nakon nekog vremena opet ga probali i shvatili da imaju pravu stvar.

Ovaj umak intenzivnog okusa često se koristi za mariniranje, piše Huffington Post, ali je i jedan od nezamjenjivih sastojaka koktela poput Bloody Mary. Dakle, njegov su glavni sastojak inćuni koji u octu trebaju stajati čak 18 mjeseci. Uz inćune, u umak najčešće idu luk, melasa, fruktoza kukuruza, sol, češnjak, egzotična mahunarka tamarind, klinčići, ekstrakt čili papričica i voda.

Naravno, postoji i jedan tajni sastojak i godinama se nagađa da je to začin asafoetida, koji potječe iz Perzije, ima intenzivan miris i koristi se kod pripreme gotovo svih slanih jela. Ipak, to nikada nije, a vjerojatno niti neće biti službeno potvrđeno.



Upotreba umaka u kuhinji

Najbolje se slaže s mesom i mesnim jelima, ali uz malo eksperimentiranja možete stvoriti vlastiti meni i uživati u tom neobičnom spoju. Za mariniranje mesa dobra je zamjena za sojin ili riblji umak. Worcestershire ne sadrži gluten, što je važna informacija svima koji pate od celijakije, a mnogi ga vole koristiti uz tofu i tako stvaraju pravu umami poslasticu.

Što se tiče povrća, najpoznatiji je kao odličan sastojak za salatu Cezar, ali lijepo ide i u umak za koktel od škampa. Nadalje, daje poseban okus umacima koji ne zahtijevaju kuhanje, ali ako pržite komade mesa na tavici, probajte ga dodati prije i oduševit će vas okusom.

Kulinarski magazin The Kitchen pak preporučuje da ga stavite u juhe, gulaše, pa i variva za puniji okus.

Kako izgovoriti naziv 'Worcestershire'

Ukoliko vam se čini teškim izgovoriti ime umaka, niste jedini. Mnogi se muče s točnim izgovorom pa postoji više videa u kojima su objašnjeni porijeklo i izgovor.