SADA JE NAJPOVOLJNIJE

Brzo i jednostavno napravite zalihe povrća za zimu

28.08.2016 u 10:28

Bionic
Reading

Zimi smo uvijek u deficitu svježeg voća i povrća, ali zato je sada pravi trenutak da po povoljnim cijenama kupite ukusne namirnice koje se lako mogu pripremiti za zamrzavanje

Mahune, mladi grah ili voće poput malina i kupina sada je dostupno na svim tržnicama pa nije zgorega kupiti ih i pripremiti se za zimu. Osim toga, što više sada napunite ledenicu ili smočnicu zimnicom, lakše će vam biti tijekom dugih hladnih mjeseci. Osim što ćete često imati 'asa u zamrzivaču' ako niste stigli u kupnju, proći ćete povoljnije i sigurno zdravije.

Lako i brzo zamrzavanje povrća

Dok se za zimnicu treba malo više potruditi, ali sigurno je vrijedno uloženog vremena, za početak možete zamrznuti mahune ili mladi grah. Dok je mladi grah dovoljno proprati, pustiti da se posuši i pakirati u vrećice za zamrzavanje, oko mahuna ima malo više posla. Njih prije treba očistiti, odrezati vrhove, a zatim blanširati, odnosno prokuhati do dvije minute u kipućoj vodi. Tada se suše, najbolje posložene na čistoj krpi pa onda pakiraju.

Uz mladi grah i mahune, možete zamrznuti i naribane ili narezane tikvice. One, doduše, sadržavaju puno vode, ali tijekom zime su izuzetno skupe pa neće biti loše da ih ponekad složite s rižom, napravite palačinke… Nadalje, paprike se također lijepo slažu uz mnoga jela, a možete ih oprati, očistiti, narezati na trake ili kockice pa zalediti nekoliko paketića da imate pri ruci.

Voće za smoothieje i kolače

Ribiz, višnje, maline ili kupine samo su neke od ukusnih namirnica koje vrijedi zamrznuti, a također vam neće oduzeti previše vremena. Dok će višnje tražiti malo više vremena jer ih je mudro očistiti od koštica prije zamrzavanja, ostalo je voće dovoljno oprati prije spremanja.

Voće poput malina i kupina lako se kvari i stvara se plijesan pa ih zamrznite što prije, a možete ih preventivno oprati u octu i vodi. Ocat će ubiti plijesan i svu nečistoću. Bobičasto voće tijekom zime će biti odlično za smoothieje dok, primjerice, ribiz i višnje možete koristiti za fine deserte.