SLASNI ZALOGAJI

Recept za hruskavu pitu s ananasom i borovnicama

11.07.2016 u 16:26

  • +21

Recepti s borovnicama

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sanjin Kaštelan

Bionic
Reading

Ovoga tjedna zagrebačka gastro ponuda postaje bogatija za nekoliko novih i zanimljivih jela s borovnicama

To je rezultat sjajne suradnje Rokovih borovnica i poznatih zagrebačkih restorana i slastičarnica čiji su chefovi posebno za ovu priliku osmislili maštovite slastice i poslastice s borovnicama kao obaveznim sastojkom.

Od 11. do 17. srpnja
možete ih pronaći u restoranima RougeMarin, Bistro 75, Mundoaka Street Food i Green Hut te slastičarnici Amélie u obliku zanimljivih koktela, krema, veganskih jela, ljetnih salata, smoothija, pudinga i kolača. Na vama je da prosudite u čemu se najbolje snalaze.

Recept za hruskavu pitu s ananasom i borovnicama donosi Jelena Iva Nikolić:

Potrebni sastojci za četiri osobe

domaće, svježe kore s jajima ili bez (od tete s placa ili u vlatitoj izradi)
1/2 ananasašalica Rokovih, svježih borovnica
malo naribane tonke
agavin sirup, med, kakav drugi prirodni tekući zaslađivač
malo limunova soka
maslac
sladoled od vanilije
svježa metvica iz vrta ili s placa

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 ili čak 200°C.

Ananas očistite i nasjeckajte, borovnice isplahnite pod mlazom hladne vode i pojedite par bobica - odmah!

Uzmite dvije kore, natopite ih s malo vode i rastopljenog maslaca u koji ste, dok se topio, naribali malo cimeta i tonke.

Kad ih dobro natopite, stavite ih u kalup kojega inače koristite za pite ili pečenje prhkoga tijesta.

Naslažite ananas ravnomjerno po dnu kalupa, rasporedite po njemu svježe borovnice, naribajte po svemu malo tonke i prošarajte agavinim sirupom/medom ili kakvim drugim prirodnim zaslađivačem.

Poškropite s par kapi limunovog soka, rastopljenog maslaca i zarolajte ostatak lisnatoga preko ruba, e da bi kolač dobio - okvir olitiga obrub! Isti premažite - rastopljenim maslacem!

Ubacite u pećnicu i pecite dok okvir/obrub ne zadobije zlatnožutu, boju te hruskav izgled - što će potrajati oko 20, 30 minuta.

Recept i styling: Jelena Iva Nikolić (ili preuzeto s Tavan.info)