KLASICI S RAZLOGOM

Tradicionalna hrvatska jela koja svatko treba probati

11.07.2016 u 18:34

Bionic
Reading

Hrvatska gastro scena sve je bogatija, a iako u zadnje vrijeme većina restorana eksperimentira s egzotičnim začinima i maštovitim jelima, ništa se ne može mjeriti s dobro pripremljenim tradicionalnim hrvatskim jelima poput pašticade, punjenih paprika, pečenja ispod saća, brudeta ili buzare

Sedam jela koja jednostavno treba probati tijekom ljetovanja u Lijepoj Našoj donosi hrvatski startup The Wine and More.

Brudet ili brodet

Tradicionalno hrvatsko jelo je brudet. Uglavnom se radi od različitih vrsta riba, najčešće ugora, grdobine i škarpine, no vjerojatno postoji onoliko varijanti koliko postoji naselja na Jadranu.

Tajna dobrog brudeta je u tome da se ne miješa, već se povremeno protrese. Služi se s palentom, a uz njega se pije lakše crno vino.

Buzara

Tko nije jeo buzaru, nije ni živio, ako nas pitate. Najpoznatiji su škampi na buzaru, no podjednako je ukusna i buzara od školjki. Jadranski škampi vrlo su ukusni i imaju svoj poseban okus.

Škampi na buzaru rade se s rajčicom dok se buzara od školjki priprema s bešamel umakom. Uz škampe na buzaru dobro ide roze, a uz školjke će vam prijati neko bogato bijelo vino.

Gradele

Riba na gradele je tradicionalan način pripreme svježe ribe na Jadranu, pa je zapravo nemoguće ne probati to jelo. Čak i ako ste u gostima kod nekoga, velika je vjerojatnost da ćete imati priliku jesti ribu na gradele.

Sve što trebate za gradele je svježa riba i roštilj. Uz ribu ćete najčešće jesti kuhani krumpir i umak od maslinovog ulja, peršina i češnjaka, a piti malvaziju, pošip ili neko lagano crno vino.

435440,435568,435402,434814
Pašticada

Iako je mediteranska kuhinja poznata po svojim laganim jelima, neka tradicionalna vrlo su zasitna, a pašticada je jedno od njih.

U pitanju je govedina pečena s crvenim vinom i suhim šljivama, a gotovo svaka obitelj u Hrvatskoj ima svoj recept i ako njih pitate, njihova pašticada je najbolja. Uz govedinu se jedu njoki, a uz sve to dobro ide plavac mali.

Peka

Jela ispod peke sva su ona koja se pripremaju u glinenoj posudi pod željeznim zvonom na vatri od drva. Najpopularnija jela ispod peke su ona s janjetinom i hobotnicom.

Prilozi su uglavnom što god volite od povrća.

Pršut

Hrvatski pršut savršen je obrok za sve one koji ne vole kuhati ili odlično predjelo dok se čeka kasni ručak. Svaka regija ima svoju varijantu, no općenito govoreći, u pitanju je slana šunka od stražnjih (ili prednjih) nogu svinje koja se suši dimom i burom.

Tradicionalna crna vina poput terana ili babića odlično idu uz pršut.

Punjena paprika

Najčešće ljetno jelo svakako je punjena paprika. Svi je rade, no nećete je naći u restoranima.

Uz punjenu papriku počastite se gemištom. Dobar tek!