SAVJET STRUČNJAKA

Zašto sol nije poželjno u potpunosti izbaciti iz prehrane

Bionic
Reading

Sol (natrij-klorid) namirnica je vrlo duge povijesti. Upotreba soli započela je još prije nove ere te je najstariji svjetski poznati aditiv. Glavni doprinos soli je što daje slani okus hrani, štiti hranu od kvarenja i daje odgovarajuću teksturu procesiranoj hrani. Sol u prehrani dolazi iz nekoliko izvora: prirodno se nalazi u sastavu namirnice, dosoljavanja prilikom pripreme jela, naknadnog dosoljavanja pripremljene hrane te iz procesirane hrane gdje se upotrebljava kao aditiv

Sve je više projekata zdravstvenih udruga i ministarstava čiji je primarni cilj smanjiti sol u prehrani. Preporuka je pet grama soli dnevno što bi predstavljalo količinu oko ravne čajne žličice.

Prilikom ispitivanja sudionika o izvorima soli većina ispitanika smatra da je glavni izvor sol koja je dodana u hranu tijekom njene pripreme ili dosoljavanje, no nisu ni svjesni količine soli, a pogotovo natrija, u industrijski proizvedenoj hrani gdje se često koristi kao konzervans. Izvori soli u prehrani su najviše grickalice, dimljeni i suhomesnati proizvodi, konzervirane juhe, pizze, umaci odnosno razni gotovi i polugotovi industrijski proizvodi. Iako okusom to ne možemo primijetiti, čak i u slatkim kukuruznim pahuljicama (corn flakes) se nalazi dodana sol!

Sol nije poželjno izbaciti u potpunosti iz prehrane jer natrij u našem organizmu sudjeluju u prijenosu živčanog impulsa, kontrakciji mišića, a u kombinaciji s kalijem regulira nivo tekućine u organizmu. Promjena koncentracije natrija uvjetuje preraspodjelu u izlučivanju i apsorpciji nekih iona. Zbog povećane koncentracije natrija povećava se izlučivanje kalcija u mokraći, čime se smanjuje njegova koncentracija u krvi. Kako bi se održala ravnoteža izlučivanje hormona uvjetuje oslobađanje kalcija iz kostiju, što, kroz duži period, kao posljedicu ima osteoporozu.

Manjak natrija u organizmu, npr. većim gubitkom tjelesne tekućine, može dovesti organizam u stanje opasno za život, dok suvišak natrija može uzrokovati povišeni krvni tlak. Koncentraciju natrija u tijelu reguliraju bubrezi. Pomanjkanje iona Na+ u krvnoj plazmi (hiponatrijemija) uzrokuje dehidriranje, acidozu i atrofiju tkiva, a povećanje koncentracije iona Na+ (hipernatrijemija) dovodi do stvaranja edema i hipertenzije (stanje povišenog krvnog tlaka).

Postoji više različitih soli, i u ajurvedi se upotrebljavaju kao agni dipane odnosno za poboljšanje probavne vatre, što bi značilo poboljšanje lučenja probavnih sokova čime se hrana bolje razgrađuje i bolje apsorbira. Ajurveda će često zamijeniti klasičnu kamenu sol koja po sastavu uglavnom sadrži natrij klorid, s himalajskom soli koji sadrži i druge minerale osim natrija. Ipak treba znati da himalajska sol nije bogata jodom te kod osoba s hipotireozom ili pak kod dugotrajnog uzimanja samo takve vrste soli može doći do manjka tog elementa budući je nama sol glavni izvor joda u prehrani.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.

Kao dobru alternativu tome preporučujem morsku sol koji sadrži jod pokupljen iz mora u kombinaciji s himalajskom soli za svakodnevnu upotrebu. U praksi rada s klijentima sol smanjujem kod visokog krvnog tlaka, zastoja tekućine u tijelu i nastanku edemna, gastritisa, ali i kod osoba s poremećajima pitta i kapha kod kojih sol još više pogoršava isti poremećaj (više o ajurvedskim doshama napisati ćemo u sljedećim tekstovima).

U praksi jedan od načina smanjenja soli je upotreba začinske soli – sol se miješa sa začinima i njena se ukupna količina smanjuje, a okus dobivamo začinima, a ne samo od soli. Ova sol pomaže boljem lučenju tekućine (blagi je diuretik) čime dodatno pomažemo regulaciji krvnog tlaka i smanjenju zadržavanja tekućine u tijelu.

Sastojci za začinsku sol:

1/4 šalice soli
4 čajne žličice peršina
1 čajna žličica celera
1 čajna žličica češnjaka u prahu
½ čajne žličice luka u prahu
2 čajne žličice mljevenog sezama

Priprema

Pomiješajte sve sastojke i dobro ih izmiješajte. Prilikom začinjavanja jela koristiti ovakvu začinsku sol, a ne čisti natrij klorid. Začini će dati dodatan okus hrani! Dobar tek!