NE NASJEDAJTE

Kako prepoznati domaće od uvoznih jagoda

05.05.2016 u 15:18

Bionic
Reading

Sezona jagoda započela je, a budući da kratko traje, mnogi im neće odoljeti premda nisu sigurni odakle potječu. Osim toga, trgovci se koriste svim raspoloživim sredstvima kako bi imali što bolju prodaju pa nije na odmet znati kako raspoznati domaće jagode

Natpis da je namirnica domaća ne stoji samo pored jagoda jer trgovci će vam to reći za gotovo sve što prodaju, osim ako nemate osobu od povjerenja koja će priznati da još uvijek nemaju svoju robu. Najviše se, piše RTL, u ovo doba godine manipulira jagodama.

'Prave domaće jagode ćete u prvom redu prepoznati po njihovoj svježini koju vidite odmah prostim okom, po zelenoj peteljci', objašnjava Željko Mavračić iz Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije.

S obzirom na to da voće i povrće vitamine i minerale nakon branja gubi iz minute u minutu, zaključak je jednostavan - domaće jagode kasnije su ubrane i samim time imaju više vitamina.

'Jagode su voće vrlo niskokalorično. Sto grama jagoda ima svega 32 kalorije, što znači da cijela jedna mjerica od pola kilograma ima nekakvih 150 kilokalorija. Tih istih 100 grama jagoda će zadovoljiti sto posto točnije, 98 posto dnevnih potreba organizma za vitaminom C', objasnila je nutricionistkinja Jelena Tomić.