SLATKO, SOČNO I ZDRAVO

Jedino voće koje će vas utješiti jednako kao i čokolada

04.05.2016 u 07:31

Bionic
Reading

Jagode vas ovih dana sigurno mame sa štandova, a kako im je sezona kratkog vijeka, najbolje je da im se prepustite i uživate u njima jer su slatke, idealne za prefine delicije i dobre za naš organizam

Tradicionalno početkom svibnja crvene i sočne jagode odjednom postaju hit voće koje mnogi toliko obožavaju da ih smrznu pa tijekom zimskih mjeseci koriste za izradu kolača i primamljivih slastica. I to se definitivno isplati pred kraj njihove sezone, kada je cijena pristupačnija. Imate li vremena i volje, posložite ih na pladanj prilikom zamrzavanja kako bi bile odvojene jer ih tada možete stavljati u ukusne smoothije, a to je odličan trik koji možete primijeniti na sve bobičasto voće.

Ukoliko ih ne jedete s nepoželjnim dodatkom poput šećera, jagode će vam biti jako dobar saveznik u tesanju linije prije godišnjeg odmora jer jedna od mnogobrojnih studija na temu prehrane i mršavljenja pokazala je da su ispitanici unijeli oko 134 kalorije manje kada su birali jagode umjesto drugog voća. Osim što imaju jako malo kalorija, a obilje vitamina C, jagode su bogate protuupalnim i antikancerogenim sastojcima. Budući da sadrže antocijanine i elagičnu kiselinu, također pomažu u kontroliranju razine šećera u krvi. To je pak važno zato da ne osjećamo stalnu glad i lakše se držimo zadanog načina prehrane.

Kupovina i čuvanje u hladnjaku

Prilikom kupovine možda je najvažnije da potražite jagode iz organskog uzgoja jer ne vrijedi vam puno ako su velike i slatke, a tretirane pesticidima. Kupujte jagode manje ili srednje veličine jer su slađeg okusa i punije iznutra od velikih. Svježe jagode bi trebale biti jarkocrvene boje i bez pretjerano bijelih vrhova, što znači da još nisu dovoljno zrele.

Držite ih u hladnjaku, ali neoprane do trenutka dok ih ne odlučite iskoristiti. Što su manje vlažne, manje su šanse za rast plijesni. Također, prema naputku Yahoo Fooda, možete ih oprati u zdjeli hladne vode s malo octa jer će on uništiti bakterije i spriječiti nastanak plijesni, a prije pohrane u hladnjak osušite ih na papirnatim ručnicima kako bi ostale što manje vlažne.

Sočni recepti koje morate probati

Dok ste na poslu, jagode možete jesti kao međuobrok, a kod kuće u žurbi spariti ih sa šlagom ili umočiti u otopljenu čokoladu. Ako pak želite nešto više, evo nekoliko prijedloga koji nikako nisu zahtjevni i možete ih pripremiti s klincima, čemu će se oni sigurno veseliti. Jedan od najjednostavnijih, a ukusnih slatkih zalogaja s jagodama možete složiti tako da i vizualno bude atraktivan – u čaši ili staklenci s poklopcem poput onih za džem.

Sastojci za 8 čaša ili staklenki:

200 g keksa s maslacem
200 g kremastog sira
200 ml slatkog vrhnja
6 žlica smeđeg šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
500 g jagoda i nekoliko komada za ukrašavanje

Priprema:

Kekse izmrvite kao da radite podlogu za cheesecake pa ravnomjerno podijelite u svaku čašu. U zdjeli pomiješajte sir, slatko vrhnje, pet žlica šećera i vaniliju. Preostalu žlicu šećera izmiješajte s jagodama i usitnite ih vilicom. Pomiješajte jagodu s kremom i podijelite u čaše, a zatim koji komadić stavite za ukras. Bilo bi dobro da se sve zajedno malo ohladi prije uživanja u slasnim zalogajima.

Pavlova s jagodama

Potrebni sastojci:

Za beze kore
4 bjelanjka
250 g šećera
prstohvat soli
čajna žlica bijelog octa
čajna žlica gustina
čajna žlica ekstrakta od vanilije
600 g jagoda (prepolovljenih)
3 velike žlice šećera u prahu
350 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva. Olovkom napravite krug veličine velikog tanjura na papiru za pečenje. Istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok se ne formiraju čvrsti vrhovi te polako dodajte žlicu po žlicu šećera, neprestano miješajući sve dok krema ne dobije sjaj. Dodajte zatim ocat, gustin i vaniliju.

Dobivenu smjesu raširite unutar kruga koji ste nacrtali na papiru za pečenje vodeći računa o tome da krajevi budu malo viši od sredine. Pecite sat vremena te ugasite pećnicu i ostavite beze koru da se potpuno ohladi unutar pećnice. Kad je kora suha, nasjeckajte 150 g jagoda i izmiješajte ih s dvije žlice šećera u prahu u blenderu te procijedite. Istucite vrhnje s preostalim šećerom u prahu i rasporedite po beze kori. Na šlag stavite razrezane jagode i prelijete umakom koji ste dobili od jagoda i šećera. Po želji ukrasite kolač listićima svježe mente.



Niste za slatko? Složite salatu!

Odavno se jagode nalaze i u glavnim jelima zbog svojeg kiselkastog okusa, a ako ih do sada niste tako koristili, nećete pogriješiti isprobate li jednostavni recept slavnog chefa Rudolpha Van der Veena. Njegov recept za salatu s račićima i jagodama je ukusan i lako se sprema.