KAKO IH IZBJEĆI?

Pogreške koje radite kod pečenja pilećih prsa

26.04.2016 u 07:13

Bionic
Reading

Piletina je meso koji mnogi obožavaju jer ima neutralan okus, može se pripremati na puno načina, ukusna je s raznim prilozima pa i u salatama, a idealan je izbor kada smo u žurbi jer se ne peče dugo. Jedini je problem kod bijelog mesa to što često ispadne suho, ali i tome se može doskočiti

Ne odbacujte kožu i kosti

Koža se zbog masnoća ne preporučuje prečesto jesti, a mnogi je jednostavno ne vole. Iz bilo kojeg od ova ili nekog trećeg razloga, kožu ne biste trebali maknuti s mesa kod pečenja jer ona kao i kosti ima važnu ulogu. Bijelo je meso samo po sebi jako suho i ako uklonite kožu i kosti, ostat će bez sokova koje oni čuvaju, što znači da će biti suho nakon pečenja. Zbog kože i kostiju, bijelo meso će biti daleko sočnije nakon pečenja.

Marinirajte

Piletina je zahvalna jer je vrlo brzo gotova, posebno ako se peče ali bez marinade neće biti tako ukusna. Manji komadi će biti ukusni i ako odstoje samo 20-ak minuta. Ako nemate vremena, prvo napravite marinadu, utrljajte u meso i pustite da stoji pa se bavite drugim obavezama. Dovoljno je staviti tek nekoliko omiljenih začina poput đumbira, češnjaka, ružmarina, a ako volite karamelizirani okus, idealan je smeđi šećer. Nikako nemojte izbjegavati sol, unatoč tome što je uvijek glavni krivac za izvlačenje vlage, jer će meso bez soli biti bezukusno.

Ravno iz hladnjaka u pećnicu? Ne!

Važno je držati meso na sobnoj temperaturi prije pečenja. Ako stavite u pećnicu hladno meso, neće se ravnomjerno ispeći jer toplini treba više da prodre do unutrašnjosti. Što je veći komad, posebno ako ima kosti, treba mu dulje da odstoji na sobnoj temperaturi. To vrijedi za sve vrste mesa, a piletina obično nije u krupnim komadima pa je pola sata sasvim dovoljno.

Najgora priprema bijelog mesa – kuhanje

Komad bijelog mesa nije za kuhanje premda ga ostavili s kožom i kostim. Tijekom kuhanja otpustit će okuse i imat ćete ukusnu juhu, ali samo meso će i dalje biti suho. Jedan je dobar primjer i cvjetača. Usporedite koliko je ukusnija pečena, sa začinima, nego kada je samo kuhana u vodi. Marinirano meso koje se peče tijekom procesa ima još jače okuse, a kod kuhanja se događa upravo suprotno.

Nemojte sve upropastiti na kraju

Koliko god je piletina jednostavna i brza za pripremu, nemojte zaboraviti na osnovno pravilo – prije rezanja komad mesa uvijek treba odstajati desetak minuta da se njegovi sokovi rasporede. Ako meso počnete rezati odmah nakon pečenja, svi prirodni sokovi će iscuriti, a boja neće biti ujednačena. Kada ga izvadite iz pećnice, meso je još uvijek u procesu pečenja jer toplina radi svoje jedno kratko vrijeme, a ako ga izrežete prije, postat će tvrdo. Nadalje, ako volite reš koricu na mesu, probajte prije pečenja u pećnici samo kratko zapeći svaku stranu u tavi i površina će biti puno hrskavija.

Recept za sočno meso

Imate loša iskustva s pripremom bijelog mesa? Probajte s maslacem i papirom za pečenje koji zadržava sočnost. Recept je vrlo jednostavan, ne zahtijeva puno vremena, a meso će biti jako ukusno.