JEDNOSTAVNA JELA

Evo kako ćete iskoristiti ostatke šunke i jaja od Uskrsa

28.03.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Sigurno vam se nije prvi put dogodilo da ste skuhali malo previše šunke i pofarbali previše jaja za Uskrs. Upravo ovi tradicionalni sastojci blagdana mogu idućih dana poslužiti pri stvaranju jednostavnih i maštovitih jela

KOCKICE KUHANE ŠUNKE

Ostatke domaće skuhane šunke možete iskoristiti za brza jela poput popularnog hemendeksa tako što ćete ispržiti jaja na kajganu i dodati nasjeckane komade šunke.

Isto tako, kockice šunke možete dodati proljetnoj fritaji ili omletu. Ako ste željni laganog jela u znaku šunke, tada ju iskoristite u kombinaciji sa sjeckanim povrćem i voćem kako biste napravili hladnu salatu, a za postizanje ukusne hladne salate bit će dovoljno dobra kombinacija luka, kruški i kuhanih jaja s komadićima šunke.

Uz hladnu salatu, šunku možete iskoristiti i za stvaranje toplo-hladne verzije na bazi tjestenine i povrća

Kao što biste napunili i pripremili bečke šnicle, na jednak način možete napraviti pohane palačinke koje ćete napuniti ostacima šunke i sirom. Za manje kaloričnu varijantu, palačinke nemojte pohati, a umjesto sira ubacite svježu salatu poput matovilca.

Za ljubitelje jela na žlicu, ostaci šunke mogu poslužiti kao osnaživač okusa pri spravljanju proljetne juhe. Uz nju, šunka će poslužiti i kao odličan dodatak gustom varivu od graha ili za pripremu umaka bolognese.

OSTACI JAJA

Ako ste ovih blagdana završili s previše pofarbanih jaja i njih, kao i šunku možete pametno iskoristiti.

Mesna štruca

Ako dan nakon uskrsnog ponedjeljka idete na posao, jaja možete iskoristiti u mesnoj štruci. Nije ju teško pripremiti, a lako se može spakirati i ponijeti na posao te primjerice pojesti uz ostatke francuske salate.

Salata

Tvrdo kuhana jaja možete ubaciti u bilo koju salatu i dobiti kompletan obrok. Dakle, još jedan dan u tjednu da ne morate kuhati ručak.

Sendvič

Uz ostatke priloga poput nezaobilazne francuske salate, napravite sendviče s jajima i cijela se obitelj može fino najesti. Dodajte malo kuhane šunke i vrlo lako riješit ćete se svih ostataka.

Šparoge

Upravo je sezona ove ukusne samonikle biljke pa je zapecite s narezanim kuhanim jajima, malo maslinova ulja i parmezana koji će se rastopiti, savjetuje Bon Apetitt. Nakon što šparoge očistite, posložite ih u tepsiju ili kalup, začinite, stavite jaja pa parmezan i pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva celzijevih dok ne omekšaju.

Pašteta

Kuhana jaja mogu se iskoristiti i u raznim namazima ili paštetama, bilo da se radi o ribljim ili mesnim okusima.