KRUH NA TREĆU

Recept za zdrav i ukusan kruh s bučinim sjemenkama

09.02.2016 u 18:33

  • +4

Kruh na treću

Izvor: Promo fotografije / Autor: John Pavlish

Bionic
Reading

Dvije sestre Anamaria i Zrinka Zajec ljubav prema kruhu i zdravim navikama pretočile su u K3 – kruh za zdravlje i sreću koji uz puno ljubavi i pažnje pripremaju od samo tri osnovna sastojka: brašna, vode i soli. Želja im je probuditi svijest ljudi o pravom domaćem kruhu, kruhu kakav su jeli naši stari

Jednostavan okus i primamljiv izgled čine Kruh na treću temeljem zdrave prehrane. Dnevno spravljeni proizvodi izrađeni su ručno od potpuno prirodnih sastojaka, zbog čega ostaju svježi tijekom sljedećih nekoliko dana, a mnogi obožavatelji ovog kruha kažu da im je najukusniji nakon 48 sati.

Sastojci kruha na treću su brašno, sol i voda te kiselo tijesto (prirodni kvasac), najvjerojatnije prvo sredstvo koje se koristilo za dizanje tijesta i pripremanje kruha. Zapis o pravljenju kiselog tijesta potječe još iz staroga Egipta, nastao je oko 1500. godine prije Krista. Tijesto nastaje miješanjem pšenice, raži ili druge žitarice s vodom te spora divljeg kvasca koje se nalaze u zraku i brašnu dok fermentacijski proces nastajanja kiselog tijesta traje pet do 10 dana.

Laktobakterije u kiselom tijestu svojom aktivnošću razgrađuju bjelančevine poput glutena, zbog čega su rjeđe alergije na gluten, sadrži dobre probiotike, nižeg je glikemijskog indeksa, obogaćen je bjelančevinama, sadrži minerale (željezo, cink, magnezij...), prirodno je bogate arome i okusa i traje od četiri do šest dana.

Ponuda proizvoda trenutačno uključuje Kruh³ polubijeli, Kruh³ chilli & orasi, Kruh³ kukuruzni, Kruh³ rogač, Kruh³ mak, Kruh³ buča, Kruh³ raženi, Kruh³ čokolada & papar, Kruh³ čoko-lješnjak, Kruh³ čokolada & smokve, a može se kupiti u pekarnici Bombolone - Žitnjak, Veronika Delikatesama, dućanima Grga Čvarak,  košara&kašeta i na Malom placu.

Kruh s bučinim sjemenkama

Potrebni sastojci:

235 g polubijelog brašna
70 g raženog brašna
90 g kiselog tijesta
15 g bučinih sjemenki
1 žičica meda
1 žičica maslinova ulja
1 žičica soli
200 ml vode

Priprema

Prosijte brašno i pomiješajte sve suhe sastojke osim soli, u drugu posudu u toplu vodu dodajte kiselo tijesto i med i promiješajte. U suhu smjesu dodajte mokru uz miješanje. Nakon par minuta dodate i sol i nastavite mijesiti. Kada dobijete ujednačenu masu, stavite je u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite da odmara.

Napominjemo da prirodnom tijestu treba punoooo dulje vremena nego li instant kvascu pa računajte da ćete trebati barem tri do šest da odradi svoje. Kada se smjesa udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu površinu, premijesite, oblikujte i stavite u cjedilo s krpom ili ako imate košaru za oblikovanje kruha.

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva i stavite posudu u kojoj ćete peći kruh u peć. Preporučujemo da kruh pečete u loncu s poklopcem jer ćete tako lako dobiti onu finu hrskavu koricu.

Tijesto prebacite u posudu za pečenje, zarežite, poklopite i stavite peći. Svakako stavite posudu s vodom na dno peći kako biste dobili paru. Nakon 20 minuta otklopite posudu, smanjite temperaturu na 210°C i pecite kruh još 15 minuta.

Svakako provjerite je li kruh dobio boju pa ga možete izvaditi na drvenu dasku, pokriti krpom i ostaviti da odmara barem pola sata.

Dobar tek!