JEDNOSTAVAN I SOČAN

Čokoladni kolač koji ćete obožavati

15.12.2016 u 15:32

Bionic
Reading

Nekad popularne rolade s vremenom su izašle iz mode, no mi vam donosimo recept koji ćete zasigurno obožavati. Modernija i sofisticiranija verzija omiljene rolade s kremom od mascarponea i vrhnja i laganog čokoladnog biskvita gotova je u tren oka, a prikladna je i za početnike u kuhinji

Potrebni sastojci:

za tijesto

60 g kakaa

60 ml vruće vode

vanilin šećer

30 g maslaca sobne temperature

100 g šećera

7 jaja

Pola žličice praška za pecivo

za kremu

200 ml vrhnja za šlag

150 mascarponea

2 velike žlice šećera u prahu

1 mahuna vanilije

za preljev

150 g čokolade

150 ml vrhnja i po želji malo šećera u prahu

Priprema

Zagrijete pećnicu na 170 stupnjeva. Na veliki lim za pečenje (onaj iz pećnice) stavite papir za pečenje i lagano ga namastite maslacem.

U manjoj zdjeli izmiješajte kakao, vruću vodu i maslac. Razdvojite žumanjke i bjelanjke u dvije zdjele. Žumanjke istucite s polovicom šećera i vanilin šećerom. Kad smjesa postane kremasta i blijedožuta, dodajte joj smjesu s kakaom i dobro izmiješajte. U posebnoj zdjeli istucite bjelanjke, a kad se počnu formirati mekani vrhovi, dodajte im preostali šećer pa tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.

Trećinu bjelanjaka dodajte u smjesu s jajima i kakaom te lagano promiješajte silikonskom špatulom. Dodajte i ostatak nježno miješajući da se ne stvore mjehurići zraka. Dobivenu smjesu istresite na pripremljeni lim i zaravnajte te stavite peći na 170 stupnjeva oko 15 - 18 minuta.

Tijesto izvadite da se ohladi i prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom.

Za preljev zagrijte vrhnje za šlag, maknite s vatre i u njega dodajte čokoladu (i po želji malo šećera u prahu). Ostavite da se malo ohladi i dok je još u tekućem stanju polijte po kolaču.

Istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu te mu dodajte vaniliju i mascarpone i na kraju izmiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu. Ohlađeno tijesto ravnomjerno premažite smjesom mascarponea i vrhnja pa zarolajte pomažući se pritom papirom za pečenje koji ćete polako uklanjati kako budete rolali.

Kad zarolate kolač do kraja, stavite ga u hladnjak na pola sata da se krema stisne. Nakon toga ga prelijte mlakim (ne smije biti vruć, jer će se krema rastopiti) preljevom i po želji ukrasite te stavite u hladnjak.

Izvadite kolač iz hladnjaka barem 15 minuta prije posluživanja.