ZA UKUSNIJE REZULTATE

Greške koje radite kod pripreme pirea od krumpira

21.11.2015 u 13:04

Bionic
Reading

Iako je krumpir-pire čest prilog jelima, mnogima se u njegovoj jednostavnoj pripremi znaju omaknuti greške. Kako biste ih izbjegli, donosimo vam sedam korisnih savjeta

Korištenje krive vrste krumpira

Za pripremu savršenog pirea odaberite vrstu krumpira koji sadrži veće količine škroba zbog lakšeg gnječenja. Osim toga, spomenute vrste krumpira će lakše apsorbirati okuse. Crveni ili bijeli krumpir pak zahtijeva dulje gnječenje da bi se postigla kremasta struktura.

Nedostatak soli u vodi

Kada kuhate krumpir, granule škroba nabubre i apsorbiraju vodu, kao i sol, ako ju dodate pred sam kraj kuhanja - krumpir s dodatkom soli u vodi bit će znatno ukusniji, bez potrebe za dodatnim sastojcima.

Kuhanje krumpira u vrućoj vodi

Krumpire stavite u hladnu vodu s dodatkom soli, a zatim ih kuhajte do vrenja, postepeno smanjujući vatru. Ako ih počnete kuhati u vrućoj vodi, oni će se skuhati neravnomjerno i raspadati izvana dok će unutarnji dio ostati sirov.

Cijeđenje krumpira

Kada ste ih skuhali, pobrinite se da krumpire dobro ocijedite da ne bi imali vodenast okus. Ako želite, lagano podgrijte ocijeđeni krumpir na štednjaku prije gnječenja.

Dodavanje aroma iz hladnjaka

Prije dodavanja maslaca pobrinite se da ga na vrijeme izvadite iz hladnjaka kako bi se sobne temperature spojio s vrućim krumpirom, a njega zatim gnječite u kombinaciji s toplim mlijekom ili vrhnjem. Na taj način sastojci pirea lakše će se sljubiti s krumpirom, a samim time on će ostati topao.

Nepravilno gnječenje

Nabujale granule škroba u vašem kuhanom krumpiru već se nalaze u delikatnom stanju. Prejako, energično i dugo gnječenje krumpira učinit će ga ljepljivim i neukusnim.

Preuranjena priprema

Iako ste možda fanovi pripremanja hrane unaprijed, osobito kad je u pitanju priprema nekog kompleksnijeg jela, nećete se proslaviti učinite li to s pireom. Dulje stajanje pripremljenog pirea od krumpira, osobito u hladnjaku, učinit će da potpuno izgubi okus.